Бањалучане тек чека саобраћајни колапс: Нико не зна како ће возити кроз центар

Jасмина Салопек
Foto: Драшко Станивуковић/Твитер

Саобраћајна револуција у бањалучкој улици Краља Петра Првог Карађорђевића направила је праву пометњу у граду на Врбасу јер готово нико не зна како ће се ускоро возити кроз центар.

Градске улице су већ данима раскопане, а несносне гужве довеле су до револта грађана, али и струке.

Возачима није јасно како ће саобраћај бити регулисан, нити гдје ће се и кроз које улице моћи проћи, а које ће остати блокиране. Одговор нисмо добили ни од оних који су донијели одлуку о једносмјерној улици у центру.

Градској управи послали смо захтјев да нам доставе појашњење како ће се одвијати саобраћај кроз центар града, одакле докле ће бити једносмјерни саобраћај, те у које улице ће се моћи скретати из улице Краља Александра Првог Карађорђевића.

Међутим, до сада нисмо добили конкретан одговор јер, како нам је речено, у Одјељењу за саобраћај и путеве тек цртају и праве план како ће саобраћај бити регулисан.

Док су многи изреволтирани јер не знају како да возе у граду и како ће саобраћај бити регулисан, градоначелник Драшко Станивуковић је на друштвеној мрежи "Инстаграм" објавио статус како ће велика саобраћајна револуција, која је започета увођењем једносмјерног саобраћаја кроз центар града, у значајној мјери растеретити гужве у ужем центру града. 

 

С друге стране, бројни грађани се жале да приликом доношења одлуке о једносмјерној главној улици у обзир није узето гдје ће преусмјерити саобраћај, због чега су улице додатно закрчене.

Стручњак из области градње и просторног планирања и бивши помоћник министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију Миладин Гаћановић рекао је медијима да је ово саобраћајна катастрофа која је задесила Бањалуку због новог режима одвијања саобраћаја.

"За једну локалну заједницу кључни плански документ је урбанистички план града, односно локалне заједнице. Град има урбанистички план стар 50 година и који је давно престао да важи. Тај урбанистички план је кључни документ који треба да дефинише коридоре и саобраћајне, комуналне и друге јавне инфраструктуре" рекао је Гаћановић.

Према његовим ријечима, сада смо доведени у ситуацију да се то рјешава регулационим плановима, дакле парцијално.

"Долазимо у ситуацију да и ти регулациони планови, који су усвојени и који су на снази, се не примјењују. У конкретном случају кружне раскрснице на Булевару, мислим да су овдје и град као инвеститор, а и органи управе који одлучују, првенствено инспекција и други органи тј. Министарство за просторно уређење грађевинарство и екологију, а које ће морати одлучивати о одређеним фазама по жалбама града, а у наредном поступку и о грађевинској дозволи, доведени сада у једну врло незгодну ситуацију" појаснио је Гаћановић.

Они, као неко ко треба да ради строго по закону и прописима, ће вјероватно бити присиљени да доносе некаква полузаконита рјешења, нагласио је он и додао да су уложена значајна средства из јавних прихода без грађевинске дозволе, а грађевинска дозвола је за ове радове била неопходна. 

Градилишта

Из Градске управе су истакли да је активно више од 20 градилишта у ужем центру града, што говори у прилог томе да се Бањалука гради и напредује.

"Број градилишта јесте еквивалент развоја нашег града, због чега сматрам да сви томе можемо дати допринос и да се у наредних 10 дана стрпимо и имамо разумијевања, када ће бити завршени најкрупнији саобраћајни пројекти који ће нашем граду дати једну нову димензију и квалитетнији саобраћај са много погодности, међу којима је изградња неколико километара нових бициклистичких стаза, као и посебне траке за аутобусе и такси возила" рекао је Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана