Нијемац Јулијан Митермајер оборио свјетски рекорд у Тијесном: Преко најлонског ужета преходао кањон

Весна Поповић
Нијемац Јулијан Митермајер оборио свјетски рекорд у Тијесном: Преко најлонског ужета преходао кањон

Бањалука - Нијемац Јулиан Митермајер оборио је свјетски рекорд у ходању по ужету преко понора без помагала, пошто је прешао преко кањона Врбаса у Тијесном, дугачког 413 метара. Он је подвиг поновио пошто се "путем" којим је отишао најлонским конопом и вратио на полазну тачку.

Тако је овај неустрашиви младић из Њемачке уписао име Бањалуке и кањона Врбаса у свјетске анале екстремних спортова.

Подвиг Митермајера био је само дјелић онога што је виђено у недјељу, завршеног дана десетодневног Фестивала у пењању и екстремним спортовима "Drill & Chill Climbing and Highlining Festival", који је организовао бањалучки Пењачки клуб "Екстрим".

- Претходни рекорд у прелажењу литица износио је 300 метара. У екстремном спорту "хајлајнинг", у којем је Митермајер остварио за многе нешто незамисливо, рекорди се класификују на основу трака по којима се хода. У кањону Тијесно је оборен рекорд за прелазак по најдужој траци, која у свом саставу има полимере најлона. Он је до сада неколико пута обарао свјетски рекорд. Сада је чак два пута прешао преко кањона дубоког неколико стотина метара. Отишао је на другу страну и вратио се назад - казао је секретар ПК "Екстрим" Желимир Жрњак.

Истакао је да су припреме за овај подухват трајале око три мјесеца.

Предсједник овог пењачког клуба Игор Вукић је рекао да је фестивал био пун погодак, на којем било 120 заљубљеника у пењање из Аустрије, Њемачке, Француске, Израела, Шпаније, Велике Британије, Србије, Хрватске, Црне Горе, Пољске, Чешке, Словачке, Словеније, Бугарске, Италије и Бразила.

- Поред обореног рекорда за десет дана успјели смо опремити више од 50 смјерова за пењање и десет линија за ходање, од којих је најдужа она коју је Митермајер прешао на локацијама Окер, Дјевојачка коса, Амфитеатар и Камен мудрости - рекао је Вукић.

Циљ

Игор Вукић је рекао да се Фестивал у пењању и екстремним спортовима одржава другу годину заредом.

- Циљ је да Бањалука и њена околина постану дестинације за оне који уживају у пењању те сличним екстремним спортовима - рекао је Вукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана