Није постигнут договор, деложација са паркинга у "цик зоре"

ГС
Foto: Капитал

Хитни састанак представника свих политичких партија у Скупштини града Бањалука, “Аутопревоза”, те администрације градоначeлника Драшка Станивуковића, није дао резултате.

Преузимање у посјед паркинга Старе аутобуске станице, које је за сутра заказао Окружни привредни суд у Бањалуци у корист предузећа “Аутопревоз” биће одржано како је планирано, рано ујутру.

Потврдио је то након састанка градоначелник Драшко Станивуковић и додао да заказана деложација нема смисла.

- Заказана је у задњи трен и у седам ујутру и премало је времена да се организујемо. Имамо тужбу Аутопревоза од 35 милиона КМ за изгубљене приходе од наплате паркинга. Друга тужба је на 12 милиона КМ за експропријацију Видовданске улице са каматама - казао је он, преноси Капитал.

Додао је да је захтјев Града био да Аутопревоз пролонгира деложацију и да се у наредним данима разговара о свим спорним питањима.

- Њихов одговор је био да немају легитимитет да донесу такву одлуку - рекао је Станивуковић и додао да ће присуствовати сутрашњој деложацији са представницима правобранилштва.

Рекао је и да даљи кораци Града зависе од сутрашње деложације.

Поручио је да ће оформити радни групу која ће о свим ставкама које се односе на спорове са овим предузећем појединачно разговарати са представницима Аутопревоза. Додао је да ће све одлуке о том питању ићи на Скупштину града која ће доносити коначне одлуке.

Подсјећамо, дугогодишњи спор је отворен 2004. године када је Град захтијевао да се земљиште код старе аутобуске станице и музеја упише као његово власништво тражећи да се утврди правна ваљаност споразума о замјени из 1979. године.

Окружни привредни суд је тај захтјев одбацио и пресудио у корист “Аутопревоза”, а Виши привредни суд је након тога донио одлуку у корист Града Бањалука.

Коначну ријеч дао је Уставни суд БиХ који је почетком 2020. године, када је пресудио да земљиште на којем град годинама организује и наплаћује паркинг, припада “Аутопревозу”.

Тачније, суд је потврдио пресуду Окружног привредног суда. До сада су пропала два покушаја уласка у посјед Аутопревоза на овој локацији. Први је организован 13. априла, а други је био 15. августа.

У међувремену је “Аутопревоз” упутио отворено писмо Граду Бањалука.

Након тих безуспјешних деложација „Аутопревоз“ је упутио писмо Станивуковићу у којем су предложили да се у што краћем року организује састанак како би пронашли и усагласили компромисно рјешење везано за локацију Стара аутобуска станица те околних парцела.

Осим тога Окружни привредни суд у Бањалуци заказао нови покушај деложације Града Бањалука са ове атрактивне локације за сутра у седам часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана