Ниче спомен-обиљежје погинулим борцима ВРС у Бањалуци

Јасмина Салопек
Ниче спомен-обиљежје погинулим борцима ВРС у Бањалуци

Бањалука ће након 30 година коначно добити Централни споменик погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата Војске Републике Српске, а на локацији “Крашовог” паркинга на Видовдан су почели припремни радови.

Споменик ће градити фирме Конзорцијум “Тектон” из Бањалуке, “Нискоградња” из Лакташа, “АБЦ солушн” из Бањалуке и Центар за пројектовање и консалтинг из Бањалуке, а за пројекат ће бити издвојено 6,3 милиона марака. Како је наведено на табли поред градилишта, рок за завршетак радова је 300 дана.

Предсједник Градске борачке организације Бањалука Горан Рогић рекао је за “Глас Српске” да изградња споменика много значи за све борце и породице погинулих са подручја града.

- Борачка организација годинама инсистира да се почне са изградњом. Овај споменик, који смо дуго чекали, значи много и самој борачкој популацији. Што се тиче дозвола за изградњу, чуо сам да постоје сви папири - рекао је Рогић.

Како каже, дуго су тражили локацију на којој би био изграђен споменик.

- Првобитно је требало да се гради на локацији код “Тржнице”, па у близини Храма Христа Спаситеља, али су нам за све локације рекли да је мали простор за изградњу спомен-обиљежја. Годинама смо тражили да споменик буде на паркингу “Краша”, за то нико није хтио да чује све до сада - навео је Рогић.

Истиче да Бањалука заслужује овај споменик на којем ће се наћи 23.801 име погинулих бораца, од чега 1.114 из Бањалуке.

- Значај сваког споменика је што представља једну епоху у историји народа. Споменици опомињу да можемо опростити, али не и заборавити. Уколико заборавимо, поучени историјом, видимо да се несрећни догађаји понове - рекао је Рогић.

Подсјетио је да је предсједник Републике Српске Милорад Додик на свечаној академији поводом  30 година постојања БОРС-а изразио задовољство што ће Бањалука, захваљујући напорима Владе и Градске управе, ускоро добити централно спомен-обиљежје.

- Имамо потребне дозволе, средства која је обезбиједила Влада и град, те ће веома брзо почети изградња овог обиљежја на једном од најексклузивнијих мјеста у граду, преко пута Градске управе - изјавио је тада Додик.

Градоначелник Драшко Станивуковић недавно је представио идејно рјешење за овај споменик.

- Постаће ово један од симбола нашег града, а план је да изградња спомен-обиљежја започне ове године. Ово је рад који је однио побједу на међународном конкурсу на који је пристигло 18 радова, а пред комисијом није био нимало лак задатак - рекао је раније Станивуковић.

Идејним рјешењем предвиђено је да споменик има 62 стуба која симболизују 62 бригаде које су се бориле за Републику Српску, а у средини ће бити дрво тисе, док би у подземном дијелу требало да буду музеј и спомен-соба.

Конкурс

Конкурс за израду идејног рјешења за централно градско спомен-обиљежје симболично је објављен 9. јануара, на 30. рођендан Републике Српске, а трајао је до 29. априла. Како су раније истакли из града, градско централно спомен-обиљежје биће јавни симбол на којем ће грађани моћи одати почаст, размишљати и учити о храбрости и жртви погинулих и несталих бораца, захваљујући којима данас Република Српска и Бањалука уживају у слободи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана