Ниче шеталиште у Српским топлицама

Јасмина Салопек
Ниче шеталиште у Српским топлицама

БАЊАЛУКА - Град добија ново шеталиште уз ријеку Врбас које ће бити изграђено на потезу између ресторана “Алибаба” и нове градске плаже у Српским топлицама.

Осим тога, на овом потезу биће изграђено и водоцрпилиште за потребе функционисања Цивилне заштите и ватрогасне јединице у ванредним околностима. Радове на овој локацији обишао је и градоначелник Драшко Станивуковић са сарадницима

- Ријеку Врбас, као синоним за Бањалуку и један од симбола нашег града, третирамо као један од наших приоритета, што су раније градске администрације запоставиле. Наша жеља је да уредимо Врбас и његове обале и на томе већ увелико радимо, јер Бањалука је већ добила готово 1,5 километара уређених обала - поручио је Станивуковић.

Подсјетивши да потез између Градског и Зеленог моста изгледа потпуно другачије, те да је Бањалука добила и новоуређене плаже у Српским топлицама, Врућици и код Зеленог моста, али и два дајак пристаништа, градоначелник је рекао да се уређење обала Врбаса наставља.

- Настављамо са уређењем обала Врбаса кроз радове на уређењу потеза од ресторана “Алибаба” до нове плаже у Српским топлицама у дужини од око 1,5 километара за шта ће бити издвојено око 1,3 милиона КМ - поручио је Станивуковић, додавши да ће на овој локацији Бањалучани, али и сви посјетиоци добити шеталиште, али и праву оазу за уживање.

Како је истакао, по завршетку радова, који се очекују средином љета, имаћемо готово три километра уређених обала Врбаса, са додатним садржајима попут дјечијих игралишта, зона за спорт и рекреацију.

- Када ово шеталиште ставимо у функцију, сви наши суграђани, али и посјетиоци моћи ће шетати уз Врбас од Градског до Зеленог моста, а потом од ресторана “Алибаба” до Врућице одакле ћемо уредити и пут који води до видиковца на Бањ брду који завршавамо на прољеће. Ово је потпуно нова перспектива развоја Бањалуке у спортском, рекреативном и туристичком смислу и још једна нова врата која отварамо ка Врбасу - каже Станивуковић.

Градоначелник се осврнуо и на опредјељење градске администрације да изгради и први колектор на ријеци Врбас, за који су обезбијеђена средства, те се, како је казао, чека Скупштина Града да усвоји просторне планове.

- Уколико би то било усвојено, Бањалука би на једној изузетно значајној локацији, у насељу Долац, добила свој први колектор на који се чека деценијама. Осим тога са републичким институцијама и партнерима из Кине разговарамо о инвестицији вриједној око 95 милиона КМ за рјешавање свих колектора на ријеци Врбас, за шта већ припремамо пројектну документацију - казао је он.

Како је појаснио, план је да се дио средстава обезбиједи кроз грантовска средства, а дио кроз кредитно задужења јер би на тај начин ријешили све пречишћиваче за воду.

Ванредне ситуације

Шеф Одсјека цивилне заштите и професионалне територијално ватрогасно-спасилачке јединице Драган Бабић истакао је да ово други пројекат водоцрпилишта у Бањалуци које граде како би се у ванредним околностима могле пунити цистерне за потребе гашења пожара и слично.

- Прво водоцрпилиште смо изградили код Зеленог моста, а у складу са Планом заштите од пожара који предвиђа да Бањалука мора имати водоцрпилишта у случају ванредне ситуације, у којој се претпоставља да неће радити хидрантска мрежа. У оквиру овог пројекта превидјели смо изградњу другог водоцрпилишта са прилазном рампом што значи да ћемо моћи директно камионима ући у Врбас и пунити цистерне, док се на првој локацији пуњење врши системом дрена - појаснио је Бабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана