Ниче нови мост преко Широке ријеке у Дервишима

Јасмина Салопек
Ниче нови мост преко Широке ријеке у Дервишима

БАЊАЛУКА - Изградња новог моста у Дервишима омогућиће квалитетнију саобраћајну комуникацију у том дијелу града, те прије свега повећати безбједност за пјешаке и бициклисте.

Нови мост биће распона око 13 метара, са двије саобраћајне траке и двостраном пјешачком и бициклистичком стазом, укупне ширине око 14 метара, односно коловозна трака 3,5 метара, бициклистичка стаза 1,5 метара и стаза за пјешаке ширине два метра.

Градоначелник Драшко Станивуковић, који је јуче обишао радове, нагласио је да мост преко Широке ријеке у Дервишима представља један од пет мостова који се граде у овом тренутку.

- Овај мост смо препознали као приоритетан, јер овдје нисте имали ни тротоар, ни бициклистичке стазе, све оно што има дионица пута прије и послије. Ово је било једно ризично, уско грло, које је опасно за све пјешаке - рекао је Станивуковић.

Како каже, ради се о најфреквентнијој дионици пута у цијелој Бањалуци, а уз овај дио пута, према Трну, радиће се тротоар, важан заједнички пројекат са Владом Републике Српске.

- Вриједност новог моста у Дервишима је око пола милиона КМ, а настојаћемо да радови буду окончани и прије задатог рока од шест мјесеци. Ширина моста биће 14 метара, са двије саобраћајне траке и двостраном пјешачком и бициклистичком стазом. Добићемо савремени мост који одговара и самој важности пута - каже Станивуковић.

Додао је да се, упоредо са овим значајним пројектом, у овом тренутку граде још три моста у насељима Чесма, Мотике и Мишин Хан, као и да ће ускоро кренути са изградњом моста у Доцу који ће засигурно смањити саобраћајне гужве у граду, али и својим изгледом дати један нови печат граду.

- Укупна инвестиција у мостове са приступним саобраћајницама досежу цифру од 30 милиона КМ - казао је Станивуковић.

Овлаштени потписник у Одјељењу за саобраћај и путеве Миленко Џевер рекао је да је ово врло значајна тачка у саобраћајном систему града, те је позвао на стрпљење све учеснике у саобраћају у овом дијелу града.

- То је тачка у којој је у ранијем периоду на овој дионици била прекинута пјешачка комуникација, а коју ћемо сада добити. Док трају радови, урађена је пререгулација саобраћаја на начин да се јавни превоз што мање успорава и да нема застоја - навео је Џевер.

Мјештанка Љубица Бојић из Подгоричке улице, у којој трају радови, рекла је да ту живи 40 година и да јој је драго да се проблем почео рјешавати.

Преусмјеравање саобраћаја

За вријеме обуставе саобраћаја у Дервишима доћи ће до преусмјеравања аутобуса на линијама јавног превоза. Линије 13 А и Бањалука-Трн преусмјеравају се из смјера Трна са Пута српских бранилаца, десно у улицу Паје Јовановића, лијево кроз приватни посјед  фирме, преко моста, до Пута српских бранилаца и даље постојећом трасом, у повратку истим улицама обрнутим редослиједом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана