Ни папрена цијена не крати редове за кестен

Милош Васиљевић
Ни папрена цијена не крати редове за кестен

БАЊАЛУКА - Мирис кестења увелико се шири бањалучким насељима, а цијена од 22 марке по килограму не спречава грађане и туристе да вечерњу шетњу употпуне укусом ове делиције.

Да је печени кестен један од брендова града показало се већ првих дана октобра када су продавци наложили ватру на добро познатим локацијама у граду, а његов мирис привукао је многе Бањалучане.

Мирјана С. коју смо затекли како чека своју порцију каже да је ове јесени кестен баш скуп, али да се новац за мању грамажу увијек издвоји.

- Навикли смо да су продавци кестена ту сваке јесени и често се и не пита за цијену. Уз шетњу је довољно 200 грама да уживају сва чула - каже ова Бањалучанка.

И продавци на штандовима које је посјетила екипа “Гласа Српске” кажу да је јесен увијек љепша уз кестен, али и да је Бањалука у идућа три мјесеца незамислива без ове посластице.

Дарко Тодоровић који ради на штанду испред “Водовода” истиче да посла има, а неким данима, најчешће викендом за смјену продају и до 100 килограма.

- Највише посла имамо у вечерњим сатима, негдје од 18 па све до 23 часа до када и радимо. Купци су у првом реду срећни и задовољни што им је доступан кестен, а с друге стране већина се не жали ни на цијену. Од 100 килограма сировог, док дође до готовог производа губимо око 40 одсто, али ни ми се не жалимо - казао је Тодоровић.

Према његовим ријечима, да би успјешно радили овај посао осим квалитетног производа морате да имате и добру услугу, како би се муштерије поново вратиле.

- Љубазност је предуслов да бисмо могли радити овај посао. Имамо сталне муштерије које долазе код нас. Важан је однос с људима, а о квалитету кестена тражим суд од њих. Морам рећи да су презадовољни, вјерујте ми да се увече ухвате редови да свако добије своју порцију - додао је Тодоровић. 

Велико интересовање купаца је и у насељу Борик, а овај за разлику од оног штанда код “Водовода” ради само другу смјену. Потврдио нам је то продавац Александар Милашиновић, који овдје зарађује џепарац.

- Са радом смо почели почетком мјесеца, а сезона кестена трајаће до краја године. Купује народ и на килограм, иако је највише оних који се одлуче за 200 грама. Овдје је много прометно, сви иду ка центру, а од 19 часова почиње навала - рекао је  Милашиновић и додао да је и код њих за килограм ове делиције потребно издвојити 22 марке.

Милашиновић прича да су Бањалучани навикли, да послије кукуруза и лубенице, на ред дође кестен. Тако је и ове јесени, а истиче да им наруку иде и то да још није много захладило.

- Све генерације обожавају кестен. Има много и туриста и људи из бивше Југославије. Долазили су нам и Нијемци, који до сада нису пробали кестен. Кажу да је укус оригиналан и да ће поново купити чим буду овдје, јер то код њих нема - рекао је Милашиновић у шали додајући да су политичари најбољи купци, јер не узимају мање од килограма.

Потражња

Цијена кестена је виша за двије марке у односу на прошлу годину. Према ријечима продавача, потражња је чак и већа него претходних година.

- Кестење је одлично у овом периоду године за имунитет јер је пуно витамина Ц, А, и Д. То је само један од разлога зашто га људи купују - тврде продавци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана