Незаобилазне локације за туристе у Бањалуци

Г.С.
Незаобилазне локације за туристе у Бањалуци

Бањалука је највећи град Републике Српске који обитава на обалама ријеке Врбас.

Њена историја, љубазни становници и мноштво садржаја мамац су за туристе како из других дијелова Републике Српске тако и за оне из региона и свијета.

Град на Врбасу има да понуди много тога и то је један од разлога зашто туристи са собом односе најљепше могуће успомене и често се враћају у овај град.

У наставку текста доносимо вам преглед неких од локација које су незаобилазне за туристе који одлуче да посјете град на Врбасу.

Бански двор 

Бански двор је културни центар у Бањалуци. Изграђен је у периоду 1931-1932. године, као сједиште бана Врбаске бановине Краљевине Југославије. 

До реконструкције Палате Републике Српске, 2008. године, служио је и као сједиште Предсједника Републике Српске.

Саборни храм “Христа Спаситеља”

Саборна црква Христа Спаситеља у Бањалуци се налази на мјесту и у истим димензијама гдје је првобитно био изграђен храм Свете Тројице, направљен између два свјетска рата. Изградња храма трајала је од 1925. до 1929. године, а свечано је освештана на Спасовдан 18. маја 1939. године. 

Саборни храм је зидан од црвеног и жутог камена травертина, поријеклом из Месопотамије. Зидана је трослојним зидом: камен, армирани бетон, цигла.  Куполе су покривене златним прохром лимом, довезеним из Сибира.

Парк Петар Кочић

Парк Петар Кочић је градски парк у Бањалуци. Смјештен је у мјесној заједници Центар. 

Парк Петар Кочић је један од два најпознатија парка у Бањалуци, други је парк Младен Стојановић. 

Парк носи име по Петру Кочићу, великом српском, писцу, пјеснику и политичару, рођеном у селу Стричићи на Мањачи. 

Парк Петар Кочић је ревитализован 2006. године и са изграђеним Музичким павиљоном проглашен је најуспјешнијом инфраструктурном грађевином у БиХ.

Џамија Ферхадија

Ферхат-пашина џамија, односно Ферхадија џамија, средишња је џамија Бањалучког муфтилука. Представља једно од највећих достигнућа исламске архитектуре 16. вијека у БиХ. 

Једна је од три најзначајније џамије у БиХ, уз Гази Хусрев-бегову у Сарајеву и Алаџу џамију у Фочи.

Тврђава Кастел

Тврђава Кастел је најстарији историјски споменик у Бањалуци. 

Најстарији трагови насеља на подручју Бањалуке су остаци неолитског градинског насеља који су управо пронађени на простору градске тврђаве Кастел. 

Налази се у средишњем дијелу града, који доминира лијевом обалом Врбаса. 

Тврђава је са свих страна опасана каменим зидинама, на којима су подигнуте пушкарнице и осматрачнице, што говори да је у прошлости била веома снажно војничко утврђење.

Вожња дајак чамцем

Врбас је једна од најљепших ријека у БиХ и главни водоток Бањалуке који протиче кроз средиште града. 

Врбаски чамац под називом “дајак“ је специфичан чамац само за ријеку Врбас и град Бањалуку, као што је гондола за Венецију. 

Претпоставка је да је врбаски чамац настао када и град Бањалука. Током вијекова, ово необично пловило је постало симболом града, оставивши трага у култури Бањалучана.

Самостан Марија звијезда

Самостан Маријина звијезда изграђен је за необично кратко вријеме: 20. августа 1925. године ударен је темељ, а већ годину дана касније градња је била готова и урађен је свод.

Старохришћански и романички елементи обликују огроман простор тробродне базилике на тачно промишљен, оригиналан начин, с обзиром на то да је средишња лађа дугачка шездесет, а широка 10 метара.

Бањалучка пивара

Бањалучка пивара је компанија са 145 година дугом традицијом у производњи пива. Ова компанија, са сједиштем у Бањалуци, једини је произвођач пива у Републици Српској и једна од највећих компанија у прехрамбеној индустрији Републике Српске и БиХ. 

У малом мјесту покрај Бањалуке, вриједним радом монаха Траписта из самостана Марија Звијезда 1873. године настала је Бањалучка пивара. 

Оснивач Бањалучке пиваре је редовник Франц Пфанер, који је половином 19. вијека са другим Трапистима дошао у Бањалуку. 

У Делибашином селу, оснива самостан и покреће производњу пива, а затим и сира.

Парк Младен Стојановић

Парк "Младен Стојановић" је највећи градски парк у Бањалуци. Смјештен је у мјесној заједници Росуље, између улица Др Младен Стојановић и Булевар српске војске и заузима површину од 10 хектара са бујном вегетацијом. 

У парку се одржавају концерти, мјесто је окупљања професионалних и спортиста рекреативаца, постоје дјечији садржаји, као и тениски терени ТК "Младост".

Излетиште Бањ брдо

Споменик палим Крајишницима, у Народно-ослободилачкој борби (1941-1945) против фашизма, налази се на врху Бањ брда (431м надморске висине) које доминира Бањалуком. Удаљен је око пет км од Града, а пут је цјелом дужином асфалтиран.

Споменик, маузолејског типа (висине 13 м и дужине 24 м), рад је једног од највећих југословенских кипара и мајстора меморијалне пластике Антуна Аугустинчића.(АТВ)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана