Незаборавно прво путовање возом

Јасмина Перишић
Незаборавно прво путовање возом

Бањалука - Са осмијесима на лицима 180 ученика Основне школе "Бранко Радичевић" јуче се возило жељезницом јер за већину је то био први сусрет са возом па су у добром расположењу путовали од Бањалуке до Приједора и назад.

Промотивну вожњу ђака седам одјељења шестих разреда, организовали су "Жељезнице Републике Српске" и Министарство саобраћаја и веза РС, а дјеца су у Приједору посјетила и фабрику за производњу кекса "Мира".

- Ово је за мене било незаборавно путовање и права авантура. Никада се раније нисам возила возом и баш ми се допало. Било би лијепо када бисмо умјесто аутобусом свуда ишли жељезницом. Удобно је у вагону, може доста нас да сједне, а можемо и да се прошетамо - рекла је одушевљено ученица Милица Зелић.

Додала је да је до сада возове гледала само на филмовима и да није могла ни да замисли како изгледа унутрашњост вагона.

Уз брдо грицкалица, сендвича, слаткиша и сокова, ђаци су уживали у вожњи и преплављени утисцима, коментарисали пејзаже кроз које пролазе. Ни Василије Стрика, није крио одушевљење.

- Ово је супер. Веома сам узбуђен и драго ми је што радост овог путовања могу подијелити са другарима. У животу сам се возио једино аутомобилом, а лијепо је мало и промијенити превозно средство. Штета само што је вожња кратко трајала, јер смо брзо стигли до Приједора, а још брже ми је вријеме прошло у повратку  - рекао је овај основац.

И мада је једна група ђака у Приједору обишла фабрику слаткиша, а друга центар града, сви су се сложили да је најузбудљивије било вријеме проведено у вагонима. Кажу било би лијепо да Бањалука има и тролејбусе, јер они највише подсјећају на возове.

Директор бањалучке саобраћајне секције "Жељезница Републике Српске" Сретко Тубак рекао је да је ово предузеће са задовољством већ четврту годину води ученике Основне школе "Бранко Радичевић", на промотивне вожње возом.

- Тада су дјеца врло мало знала о жељезници, а већи дио њих се чак није никада ни возио возом. Данас имају одређена знања о овом превозном средству, те причају о локомотиви, брзинама воза, специфичним занимањима везаним за наше предузеће - рекао је Тубак

Директор Основне школе "Бранко Радичевић" Дарија Мићић рекла је да су овај пројекат звани "Незаборавно путовање" прихватила дјеца, наставници и родитељи.

- Ђаци су одушевљени јер има велики број њих који су путовали авионом, али не и возом - казала је Мићићева.

Ђаци поново путници

Сретко Тубак је најавио да ће "Жељезнице РС" организовати још неколико вожњи за ученике основних школа који су изразили жељу за тим.

 - Већ сутра имамо планирану вожњу за основце из Новог Града, а биће интересантна и вожња основаца из Прњавора, гдје сигурно 80 одсто ученика није било у прилици ни да види воз, а камоли да се вози њим - рекао је Тубак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана