Невјестин вео и руже маме купце на гадској тржници

Јелена Цвијановић
Невјестин вео и руже маме купце на гадској тржници

Бањалука - Доласком сунчаних дана "процвјетала" је и градска тржница гдје је почела продаја садница цвијећа којима ће вриједне домаћице украсити своје баште и балконе, а мини и вртне руже, маћухице, јагорчевине и мушкатле само су дио ране понуде.

Разноврсно цвијеће краси штанд Бранке Грбић која већ 12 година продаје саднице на пијаци. Ова продавачица са дугим стажом каже да је задовољна продајом, а наредних дана очекује праву јагму за садницама. Њене колеге додају да цвјетна сезона касни због хладноће, те да ће ускоро пијаца бити сва од цвијећа.

- Понуда цвијећа биће ускоро и већа, а муштеријама су посебно примамљиве петоније, дјевојчице, тамјаника, невјестин вео, али и друго цвијеће - рекла је Грбићева.

Она каже да су цијене годинама исте и крећу се од пола марке за кадифе, салвије и ледиће, пет за мини руже, па до 15 марака колико коштају хортензије.

- Муштерије су већином људи средњих година који имају  навику да одржавају и украшавају своја дворишта и балконе, док је омладине знатно мање - каже Грбићева.

Њене мале руже пазарила Оља Лаганин, која живи и ради у Минхену, а у Бањалуку је дошла да посјети оца.

- Тата је остао сам, а мајка је овдје увијек куповала цвијеће и зато сам дошла и ја да га купим. Отац ће га његовати на балкону, да на неки начин наставимо мајчину традицију - рекла је Лаганинова.

Мини руже красиће и балкон Милене Дакић која није крила  задовољство првом понудом цвијећа.

- Изненадила сам се да руже нису скупе. Платила сам их пет марака и једва чекам да их засадим - рекла је Дакићева.

И њена суграђанка Драгојла Боженовић сваког прољећа купује цвијеће за своју башту. Она каже да су саднице на пијаци квалитетне и да ће са добром бригом и љубављу цвијеће бити лијепо цијеле године.

- Црна земља, мало ћубрива, редовно заливање и то је то, а мени цвијеће иде од руке - рекла је Боженовићева.

Већ четири године цвијеће на пијаци продаје Божана Крчић, која каже да међу њеним муштеријама има свих генерација, али додаје да је посљедњих година продаја слабија.

- Некада смо знали људима паковати по четири и пет гајби цвијећа, сада већином купе по неколико комада, нема народ пара - казала је Крчићева.

Њега цвијећа

Продавци кажу да је цвјећарство захтјеван посао, тражи много времена, рада, стрпљења и љубави, али они који воле цвијеће уживају у свему томе.

- Када је ријеч о исплативости, узгој цвијећа тражи много улагања и не може се овим послом обогатити, али се уложено ипак врати на крају - кажу продавци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана