Невена Тодоровић, директорка Дома здравља у Бањалуци: Улагањем у едукацију и опрему до квалитетнијих услуга

Илијана Божић
Невена Тодоровић, директорка Дома здравља у Бањалуци: Улагањем у едукацију и опрему до квалитетнијих услуга

Бањалука - Дом здравља ће у наредном периоду улагати у образовање медицинског особља како би овладали вјештинама дијагностичких метода које до сада нису рађене код нас.

Настојимо и да обновимо медицинску опрему, те да проширимо сет услуга које пружамо нашим пацијентима.

Казала је ово у разговору за “Глас Српске” директорка Дома здравља Невена Тодоровић и додала да су тренутно актуелни превентивни бесплатни прегледи за све становнике од 18 до 70 година.

Она је нагласила да би проширење дијагностичких метода у амбулантама смањило потреба пацијената да иду у Универзитетски клинички центар (УКЦ) РС, који је преоптерећен јер прима становнике из цијеле Српске.

- У протеклој години покушали смо се базирати преко Министарства здравља и социјалне заштите на учешће у пројектима везаним за европске интеграције и међународну сарадњу. Захваљујући министарству пријавили смо се за пројекат “Трећи програм Европске уније у области здравства”, који се односи на злоупотребу антибиотика, те на едукацију грађанства и здравствених радника о употреби ових лијекова - казала је Тодоровићева.

Истакла је да у Дому здравља раде посвећени, професионални и вриједни људи који посао обављају врло савјесно и коректно.

- Највећи проблем има Одјељење радиолошке и ултразвучне дијагностике, чији је рендген апарат стар 40 година. Због повећаних потреба пацијената за ултразвучним прегледима, а како би се смањиле листе чекања, неопходна је и набавка још једног ултразвучног апарата - казала је Тодоровићева.

Додала је да је потребно замијенити још пет стоматолошких машина које су старе преко 30 година.

- Новцем Градске управе недавно је набављено санитетско возило са комплетном медицинском опремом за потребе Службе хитне помоћи, а донацијом владе Јапана ускоро ћемо добити још два за превоз пацијената на лијечење ван територије Српске - рекла је Тодоровићева и додала да имају потребу за санитетским возилима, јер је већина њих стара и често се кваре.

Нагласила је да је за несметано пружање здравствених услуга Одјељењу за хематолошку и биохемијску дијагностику, за кућно вађење крви и транспорт узорака из теренских у централну лабораторију неопходно путничко возило.

- Исти проблем имају и Центар за заштиту менталног здравља за обављање кућних посјета, као и Хигијенско-епидемиолошка служба за рад на терену - истакла је Тодоровићева.

Казала је да је током 2018. урађено 1.033.055 љекарских прегледа, пружено 565.671 различитих врста медицинских услуга, те обављене 7.284 кућне посјете.

- На нивоу цијелог Дома здравља годишње се пружи око 4,5 милиона услуга - рекла је Тодоровићева.

Нагласила је да је у протеклом периоду већина објеката Дома здравља санирана или новоизграђена.

- У току је изградња новог објекта амбуланти породичне медицине у МЗ Петрићевац, а планирана је и изградња новог објекта у МЗ Драгочај - истакла је Тодоровићева. 
 

Превентнивни прегледи

Невена Тодоровић је истакла да је број превентивних прегледа у Дому здравља недовољан.

- Узрок томе је, између осталог, недовољно развијена свијест о значају и потреби превентивних прегледа, незаинтересованост, те страх од резултата - рекла је Тодоровићева.

Додала је да је посебно слаб одзив грађана на превентивне прегледе столице, на окултно крварење и дигиторектални преглед.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана