Невен Станић, начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику: Корона није угасила дух “Кочићевог збора”

Александар Стојановић
Невен Станић, начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику: Корона није угасила дух “Кочићевог збора”

БАЊАЛУКА - Епидемија вируса корона неће угасити Кочићев дух, без обзира на то што је ове године отказано традиционално зборовање у Стричићима. Оваква одлука је донијета да би се избјегао ризик ширења заразе, јер Мањачу у тим данима посјети и до 70.000 људи.

Рекао је ово начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Невен Станић и додао да се одржавањем културних манифестација у част овог народног трибуна настоји његовати сјећање на његов лик и дјело.

- Нажалост, морали смо да пресијечемо и донесемо одлуку да ове године откажемо свечану академију и борбу бикова, јер тим догађајима присуствује више десетина хиљада људи. И да смо одлучили да одржимо збор, то не би било као претходних година, јер је велики страх међу људима од заразе - рекао је Станић.

Култура и туризам су двије дјелатности које су највише погођене епидемијом, а поред “Кочићевог збора”, отказани су и пролонгирани бројни догађаји планирани за ову годину.

- Крајем прошле године усвојен је календар културних и туристичких манифестација и првобитно је планирано око 60 догађаја. У првом таласу епидемије разговарали смо са свим организаторима како бисмо утврдили нове термине када то ситуација дозволи и већина је своје догађаје помјерила за август и септембар. Међутим, дошло је до другог таласа и није било могуће одржати поједине манифестације, на којима се окупља и до 50.000 људи - истакао је Станић и додао да ће се до краја године одржати тек око 20 планираних  манифестација.

Према његовим ријечима, Градска управа је посљедњих година велику пажњу посветила развоју туризма, па је тако у посљедње четири године број лежаја порастао са 2.000 на 3.500, а наплата боравишне таксе са 200.000 на 288.000 КМ. За ову годину планови су били велики и очекивани су рекордни резултати у свим параметрима.

- Ипак, пандемија је све зауставила, а посљедице и враћање на те стазе трајаће много година пред нама. Први корак ка томе је Туристичка конференција планирана за 18. септембар, када ће у наш град доћи водећи стручњаци из области туризма, а са градовима региона настојаћемо да пронађемо најбоље рјешење за опоравак туризма. Задовољство нам је што ће тај први корак бити направљен управо из Бањалуке - закључио је Станић.

Сајам књиге

Традиционални, 25. по реду Сајам књиге у организацији “Гласа Српске” ове године неће моћи да се одржи као раније, али на радост бројних љубитеља књиге, организатори су одлучили да сајам одрже онлајн од 13. до 22. септембра.

- То је један нови, “виртуелни” концепт и Одјељење за културу, туризам и социјалну политику ће подржати овај догађај. То је нешто ново на нашим просторима и сигурни смо да ће и ове године све проћи успјешно, као и свих претходних година - рекао је Невен Станић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана