Неуставна Одлука о регулационом плану за дио центра Бањалуке

Срна
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Уставни суд Републике Српске одлучио је на данашњој сједници у Бањалуци да Одлука о доношењу Регулационог плана дијела централног подручја града Бањалука није у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом о уређењу простора и грађења.

Конкретно, суд је донио одлуку у предмету број У-16/22 којом је утврђено да Одлука о доношењу Регулационог плана дијела централног подручја града Бањалука („Службени гласник Града Бањалука“ број 48/18) није у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом о уређењу простора и грађењу („Службени гласник Републике Српске“ бр. 40/13, 106/15, 3/16 и 84/19).

-Суд је, наиме, оцијено да доносилац овог акта, у поступку припреме, израде и доношења оспорене одлуке није поступао сагласно релевантним одредбама Закона о уређењу простора и грађењу, чиме је истовремено нарушио и уставно начело законитости - објављено је на сајту Уставног суда.

Одлука се односи на дио града у Улици Симе Шолаје гдје су прије неколико дана трајали протести грађана због градње приступног пута за градилиште небодера „Cinema Tower“ који ниче на мјесту некадашњег кина „Козара“.

Мјештани улица Алеја Светог Саве и Симе Шолаје окупили неколико пута у протекле двије недјеље да зауставе радове на привременом путу који би из Алеје Светог Саве улазио у једносмјерну улицу.

Тражили су да се радови зауставе јер су упутили жалбу на рјешења и дозволе које је Град издао и да се радови суспендују док се правна процедура жалбе не заврши. Неколико заједница етажних власника поднијело је жалбе на грађевинску дозволу.

Одборник у Скупштини града Милко Грмуша написао је да је ово једна од највећих, можда и највећа правна побједа у историји Бањалуке, извојевана од стране народа.

Остале тачке

Уставни суд је, наводи се у саопштењу, донио и одлуку којом је утврдио да Упутство о начину и поступку вршења стручно-техничких послова у шумама у приватној својини и спречавању бесправних сјеча и промета шумских дрвних сортимената из шума у приватној својини, које је донијела Управа Јавног предузећа шумарства "Шуме Републике Српске" Соколац, није у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом о шумама.

"Неуставност и незаконитост упутства Уставни суд је утврдио с обзиром на чињеницу да је овај акт донијело јавно предузеће које законом није овлашћено да уређује обављање стручно-техничких послова у шумама у приватној својини", наведено је из Уставног суда.

Суд није прихватио иницијативу за оцјењивање уставности одређених чланова Закона о комуналним дјелатностима јер је оцијенио да су ове законске норме сагласне Уставу Републике Српске.

Уставни суд саопштио је да из процесних разлога није прихватио иницијативу за покретање поступка за оцјењивање уставности и законитости Измјене и допуне Плана запошљавања у Градској управи града Бијељина за 2021. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана