Неупоредиво смањен број туриста и ноћења

Г.С.
Неупоредиво смањен број туриста и ноћења

БАЊАЛУКА - Посљедице пандемије на туризам, осјетиле су се у цијелом свијету. Негативан тренд није заобишао ни Републику Српску. Да се ситуација врати у нормалу биће потребно доста времена. Не само због опреза туриста, него и због различитих режима на граничним прелазима. И у Бањалуци је број пристиглих туриста и уплаћених ноћења неупоредиво мањи него у истом периоду претходне године, показују подаци Туристичке организације Бањалука.

“У априлу мјесецу страних туриста је било 42, а у мају 49. У поређењу са прошлом  годином и априлом мјесецом када је у Бањалуци било 7.690 долазака и 11.760 ноћења признаћете да је огромна разлика”, казала је за АТВ Ирена Радојевић, директор ТОГ-а Бањалука. 

Постоји нада да ће велики догађаји предвиђени за ово љето, уколико епидемиолошка ситуација буде под контролом, у Бањалуку привући хиљаде посјетилаца из Републике Српске и региона. Први је Адриа тур – велики тениски и највећи спортски догађај због којег у Бањалуку долази и Новак Ђоковић. 

“Већ трећег јула Бањалука ће бити домаћин АТП тура, Новак Ђоковић са пријатељима организује дводневни, надам се и традиционални тениски турнир, очекује се хиљаде посјетилаца у нашем граду. Након тога најављен је Бањалучки полу маратон, односно “Рун анд море” викенд, да будем прецизан. А послије тога иде и низ концерата и културних догађања и манифестација – од Фреш вејва до Бањалука феста који је најављен за крај августа”, истиче Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Осим догађаја и манифестација Бањалука и на друге начине привлачи туристе, а излетишта су на самом врхунцу туристичких потенцијала. Један од њих је комплекс на Мањачи. Иако су радови на уређењу још у току, посјетиоци су искористили лијепо вријеме и викенд су провели у природи надомак града. 

Туристичко-рекреативни комплек на Мањачи требало је да буде отворен почетком јуна, али због лоших временских услова и немогућности обављања радова, званичан почетак сезоне је пролонгиран. 

На турисичко-рекреативном комплексу на Мањачи и до сада је урађен велик посао, али много тога тек слиједи. План је да овдје буду изграђени хотели, ресторани, викенд насеља, бунгалови, спортски терени и други пратећи објекти. Иако тога још увијек нема, то бањалучане није спријечило да викенд проведу баш овдје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана