Несташица пелета и дрва довела до повећања цијена: Зима све ближе, а огрев све скупљи

Јелена Танацковић
Несташица пелета и дрва довела до повећања цијена: Зима све ближе, а огрев све скупљи

БАЊАЛУКА - Најава ниских температура и падавина покренула је још један круг куповине огрева за зиму. Становници који су сезону дочекали неспремни сада траже додатне количине огрева, док трговци кажу да је завладала несташица дрва и пелета.

Саговорници “Гласа Српске” наводе да је огромна потражња за дрвима попут храста и букве, али да су доступне количине недовољне да подмире потребе купаца.

- Због немогућности извлачења из шуме, веома се тешко долази до дрва. Тешко да неко од добављача има већину количину као залиху да би могао сада испоштовати купце - рекао је продавац дрвима, који није желио да му објавимо име.

Трговци дрвима задовољни су неочекивано високом потражњом, која је скочила у односу на прошлу годину када је на пословање утицала пандемија вируса корона.

- Цијена квадратног метра букве прошле године се кретала око 85 КМ, док је исцијепани метар био 170 КМ са доставом. Ове године исцијепани метар буковине кошта и до 200 КМ - казао је овај продавац.

Уназад неколико година међу траженијим врстама огрева је и пелет. Продавци ове врсте горива кажу да је потражња изузетно висока, а понуда мала, али да се, упркос томе, цијене неће мијењати.

- Тренутно пелета нема на стању, али се надам да ћемо добити нове количине у току сљедеће седмице. Цијена пелета се неће мијењати. Тона пелета кошта 360 КМ, а у цијену је урачунат и бесплатан превоз као и слагање - рекао је продавац пелета, који се представио као Никола.  

Температурни минус грађанима доноси минус и у новчаницима, али је већа брига јер је огрев тешко набавити, макар и по вишим цијенама.

Већина њих сматра да су цијене превисоке и да је набавка огрева постала прави луксуз.

Пензионер Милан П. казао је за “Глас Српске” да је сваке године све теже набавити довољне количине огрева.

- Прошла година је била исцрпљујућа и лоша за пензионере, нарочито за оне са најнижим пензијама. Дрва су ми неопходна, али не знам како ћу обезбиједити за основне потребе и за огрев, а хладнији дани долазе - рекао је овај пензионер.

Угаљ

Трговци угљем казали су да овог огрева има довољно, али и да потражња није значајно порасла.

- Надамо се да ће се потражња овог енергента у наредном периоду повећати, јер је несташица других врста горива. Иначе, цијене се нису битније мијењале, а крећу се око 100 КМ по тони угља - нагласио је трговац овим огревом, који није желио да му објавимо име.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана