Нестала биста Пелагића мистерија дуга 11 година

Јасмина Перишић
Нестала биста Пелагића мистерија дуга 11 година

Бањалука - Биста првог ректора бањалучке Богословије и једног од најзначајнијих просвјетних радника града Васе Пелагића нестала је у вријеме обнове парка "Петар Кочић" 2006. године и до данас се не зна гдје је.

Иако је прошло 11 година, град није добио ново спомен-обиљежје у част овом револуционару и представнику утопијског социјализма. Познавалац лика и дјела Васе Пелагића, директор бањалучке Гимназије Зоран Пејашиновић, каже да је жалосно што се нико озбиљније није позабавио овим случајем.

- Пелагићев значај је неоспорив за школство. Прошле године је било 150 година од оснивања бањалучке Богословије. То је прва средња школа не само у Бањалуци већ и у Републици Српској и БиХ, а ми то нисмо обиљежили. Она је уистину трајала свега осам година, али је била прва. Исто тако се нико није запитао куда је нестала биста првог ректора ове богословије Васе Пелагића, која је подигнута још 1957. године - рекао је Пејашиновић.

Казао је да је биста првобитно била постављена недалеко од садашњег споменика бану Милосављевићу, преко пута Палате предсједника РС.

- Послије земљотреса, она је измјештена у парк "Петар Кочић" и стајала је у близини садашњег музичког павиљона. Након обнове парка је нестала и мада сам се обраћао разним институцијама и Градској управи, нико не зна шта се десило са бистом - испричао је Пејашиновић.

Додао је да је чуо гласине да је украдена и претопљена у секундарне сировине.

- То су само приче, али могуће је. Звао сам и Завод за заштиту споменика, али су ми рекли да бисте нису у њиховој надлежности. Ни Милијана Окиљ из Завода за заштиту споменика културе РС не зна ништа о томе. Једино још  нисам успио да добијем предузеће "Стефан Милутин", које је изводило радове у парку у вријеме када је биста нестала, а сумњам да то предузеће више и постоји - казао је Пејашиновић.

Нагласио је да би било лијепо да се биста изненада појави или да се направи нова, а иницијативу о овоме покренуо је и на промоцији своје посљедње књиге која је недавно одржана у Банском двору.

Из Градске управе тврде да не знају шта се десило са бистом, али да су одмах по сазнању да је нестала случај пријавили полицији. Кажу да починиоци, а ни биста никада нису пронађени.

Споменици

Зоран Пејашиновић је рекао да би волио да биста Васе Пелагића доживи судбину бисте краља Петра Првог Карађорђевића која се налази у Народном позоришту РС.

- Та биста је деценијама била у депоу позоришта, па је пронађена и враћена на мјесто у холу гдје се и сада налази. И споменик Петру Кочићу доживио је сличну судбину у току Другог свјетског рата. Био је уклоњен из парка, али је спасен од топљења и након рата враћен - испричао је Пејашиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана