Неслога кочи исплате за туђу његу и помоћ

Јасмина Салопек
Неслога кочи исплате за туђу његу и помоћ

БАЊАЛУКА - Због неусвајања одлуке о краткорочном кредитном задужењу и ребаланса буџета града за ову годину касне исплате субвенција родитељима чији малишани иду у приватне вртиће, а неизвјесна су и социјална давања.

Рекао је ово за “Глас Српске” градски менаџер Бојан Кресојевић истичући да је све посљедица неблаговременог заказивања сједнице о ребалансу буџета који је у нацртној фази.

- Због неодговорности Скупштине града и скупштинске већине и њеног штетног дјеловања дошли смо у фазу да краткорочно кредитно задужење, које је неопходно да компензује губитак прихода од ПДВ-а, мора оставити посљедице - рекао је Кресојевић.

Према његовим ријечима, први проблем који се усљед таквог понашања градског парламента показује јесте кашњење исплата субвенција и социјалних давања која ће ускоро бити проблем, јер ће их бити тешко исплатити.

- Једино рјешење за реализацију свих обавеза града јесте да се у што краћем року усвоји ребаланс буџета, али не било какав, већ ребаланс са рјешењем за недостајућа средства у буџету - нагласио је Кресојевић.

Истакао је да ће неусвајање одлуке о краткорочном кредитном задужењу засигурно представљати још један проблем, али да градска администрација тражи рјешење за недостајућа средства.

- Не можемо све изазове сами да пребродимо. Бићемо спремни за ребаланс буџета кроз неколико дана, да га предложимо, али не можемо то да урадимо ако компонента која представља краткорочно рјешење није усвојена и не може бити дио овог ребаланса буџета - додао је он.

Како је рекао, рјешење за овај проблем може бити заказивање ванредне сједнице, али морају имати и подршку од Скупштине која усваја ребаланс.

Директорица Центра за социјални рад Ирена Јолџић рекла је за “Глас Српске” да од усвајања буџета зависи много њихових корисника, а нарочито оних који добијају новац за туђу његу и помоћ.

- Тренутно нема никаквих проблема што се тиче плаћања, али ако не буде усвојен ребаланс, неће моћи бити исплаћена туђа њега и помоћ крајем мјесеца - рекла је Јолџићева.

Према њеним ријечима, 5.500 особа користи услуге туђе његе и помоћи.

- Спорно је што нема ребаланса буџета, јер до­к год он не буде усвојен, постоји немогућност исплате јер нема буџетске ставке - појаснила је Јолџићева.

Родитељи чији малишани иду у приватне вртиће боре се са сталним поскупљењем, јер често власници ових установа формирају нове цјеновнике.

- Могу да раде шта хоће па често помињу да ће боравак дјеце у вртићима поскупјети и то, наравно, спроводе у дјело. Немам другог избора него да шаљем дјецу у приватни вртић, јер у јавном нема мјеста. Тамо никада нећемо доћи на ред. Надамо се да ће она најављена обећања о питању повећања субвенције за наше малишане који иду у приватне вртиће једном угледати свјетлост дана, јер о њима се прича скоро годину, а ништа се не ради - казала је Мирјана М. чија дјеца иду у приватни вртић.

Нагласила је и да исплата субвенција за ове намјене често касни, те да родитељи никада не знају када ће оне бити исплаћене.

Каса

У градској каси за идућу годину планирано је пола милиона марака више него у 2023. за субвенције родитељима чији малишани иду у приватне вртиће на подручју града. Међутим, још нема назнака да ће бити повећана мјесечна примања од 60 марака по дјетету, што су градске власти најављивале још од почетка ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана