Непушачи ручају у облаку дима

Јасмина Салопек
Непушачи ручају у облаку дима

БАЊАЛУКА - Иако ресторани, посластичарнице, роштиљнице и други објекти у којима се припрема, продаје и послужује храна морају да имају одвојене просторије за пушаче многи грађани се жале да се законске регулативе не поштују у потпуности.

С друге стране, угоститељски објекти у којима је одвојен простор за пушаче и непушаче представљају угодно окружење за све госте, узимајући у обзир њихове различите потребе. Ово има низ предности што су препознали у многим европским градовима. Међутим, то још није случај код нас, бар када је ријеч о већини кафића, али и роштиљница.

Законом о забрани пушења дуванских производа на јавним мјестима, како су навели из Одсјека комуналне полиције града Бањалука, није прописано да је забрањено конзумирање дуванских производа у угоститељским објектима - кафићима.

- Закон је прописао 11 врста објеката васпитно-образовних, здравствених, државних, културних, а између осталих и ресторана, роштиљница, посластичарница и других објеката у којима је забрањено конзумирање дуванских производа гдје се припремају, продају и послужују јела - истакли су из Одјељења.

Како су навели, закон прописује да просторија за пушење мора бити одвојена од непушачког дијела.

- Просторија за пушење мора бити означена знаком да се ради о просторији за пушаче, као и знаком да је забрањен улаз лицима млађим од 18 година. Законом је прописана надлежност здравствено-санитарне инспекције, инспекције рада, комуналне полиције и полиције - појаснили су они.

Бањалучанка Бранислава В. рекла је да је недавно ушла у једну роштиљницу у граду те је видјела да у истој просторији, гдје служе храну, једни гости једу, а други пуше. 

- Просторије за пушаче требало би да буду физички одвојене. Непоштено је да у истој просторији бораве и пушачи и они који се нису одали овом пороку - каже она.

Њен суграђанин Мирослав Берић сматра да би посебни простори били од вишеструког значаја.

- Одвајање простора за пушаче од непушача пружа могућност гостима да уживају без изложености дуванском диму. Непушачима смета дувански дим док конзумирају оброк или пиће. С друге стране, гости који пуше такође цијене могућност да то чине у одређеном простору без осјећаја нелагоде због забране пушења - рекао је он.

Казне до 15.000 КМ

Када је ријеч о контролама угоститељских објеката оне се обављају по службеној дужности и по пријавама грађана.

Закон је прописао санкцију за починиоца прекршаја - новчану казну и то: за правно лице од 5.000 до 15.000 КМ, одговорно лице у правном субјекту од 500 до 1.500 КМ, док су за предузетнике предвиђене казне од 1.000 до 3.000 КМ и физичко лице 100 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана