Непроходни сеоски путеви

Сања Амиџић
Непроходни сеоски путеви

Бањалука - Снијег, који пада неколико дана, изазвао је проблеме становницима сеоских мјесних заједница, гдје је већина локалних и некатегорисаних путева под сњежним покривачем.

Отежавајућа околност је што већина ових путних праваца није уврштена у редован програм рада зимске службе, а мјештани нису у могућности да сами уклањају снијег са ових саобраћајница.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Стричићи Златко Сладојевић рекао је да је прочишћен главни и дио пута којим пролази ђачки аутобус.

- Саобраћајнице које воде до већине заселака су под снијегом, чија је висина око 25 центиметара, тако да се до ових домаћинстава може само пјешке - рекао је Сладојевић.

Он је додао да су путеви непроходни до заселака Гатарићи, Вулини, Делићи, Марчетићи, Лазичићи, Горњи и Доњи Лусићи, Кочићи, Ђукићи, Пајићи и Регодићи.

- Проблем је што ови путни правци нису ушли у редовни програм чишћења, јер градске власти нису прихватиле приједлог да те саобраћајнице буду уврштене у тај програм - објаснио је Сладојевић и додао да би поменуте путеве требало ставити у редован програм рада зимске службе, јер чим падне већи снијег, мјештани до својих кућа могу само пјешке.

Ништа боља ситуација није ни у мјесној заједници Павићи, гдје по тврдњама мјештана, висина снијега досеже и до 50 центиметара.

- Главни пут кроз село је прочишћен, али снијега на коловозу има и до 10 цм, због чега се саобраћај одвија у тешким условима - казали су мјештани и додали да су путеви Кадина вода - Грабовица, Кадина вода - Врањеши, пут за Горње Павиће и према Дринићима непроходни.

Из Градске управе су рекли да су сви путеви који се налазе у Програму редовног рада зимске службе проходни.

- Због кадровске и материјално-финансијске ситуације нисмо у могућности да одржавамо све локалне и некатегорисане путеве, тако да смо приоритет дали локалним путевима првог и другог реда, као и путевима на којима се одвија јавни превоз путника - објаснили су у Градској управи. Додају да када су у питању хитни случајеви као што је болест, смртни случај, затим подручја на којима је висина сњежног покривача екстремно висока или је непроходан прилаз резервоарима за воду, чисте се и путеви који нису у програму редовног рада зимске службе.

Школа

Директор ОШ "Петар Кочић" у Колима, којој припадају и подручне школе у Стричићима, Павићима и Конотарима, Дубравка Босанчић рекла је да су дјеца јуче дошла редовно на наставу.

- Путеви су лоши, снијега има на коловозу, због чега је саобраћај отежан, али школски аутобус је довезао ђаке на наставу - казала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана