Непрегледне колоне из свих смјерова: Шта је довело до саобраћајног колапса у Бањалуци

Катарина Шапоња
Непрегледне колоне из свих смјерова: Шта је довело до саобраћајног колапса у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Због саобраћајних гужви, које су кулминирале упоредном изградњом раскрсница на оба транзита, грађани кажу да је готово немогуће стићи на вријеме на посао или завршити обавезе по граду, а са истим проблемима суочени су и превозници, таксисти, ауто-школе и доставне службе.

Непрегледне колоне возила могу се видјети свакодневно у већини насеља, посебно у јутарњим и послијеподневним часовима, а дешава се и да је возачима потребно и 20 минута да пређу удаљеност од неколико стотина метара.

Предсједник Удружења саобраћаја и веза РС Дејан Мијић истакао је да путници од градског превоза очекују тачност и да брзо стигну од једне до друге тачке, али то, како каже, више није могуће. 

- Шта год треба да обавите, а за шта вам је прије било потребно десет минута, сада вам треба пола сата или сат. Умјесто да убрзавамо ритам и скраћујемо губитак времена на превоз, ми губимо много више него прије - казао је Мијић.

Према његовим ријечима, регулација саобраћаја кроз центар града довела је до повећаних гужви, које су касније пренесене и на транзите, поготово сада када је у току изградња кружних токова.

- Гужве су биле и прије почетка тих радова и то није кључан разлог, али морам да нагласим да се тако велики инфраструктурни радови не могу планирати на начин да их започнете на више мјеста истовремено. Морају се планирати рокови да се не би поклапали на више кључних мјеста, да би се избјегле гужве - рекао је Мијић и додао да би, прије свега, требало водити рачуна о потребама грађана.

Предсједник Удружења “Бањалучки такси” Драган Пуришић казао је да саобраћајни колапс у граду много утиче на њихов посао те да су се довели у ситуацију да не смију путницима рећи за које вријеме ће бити на њиховој адреси.

- Прошле седмице возио сам 700 метара 26 минута. Гужве су увијек биле, али не оволике. Повећан је и број возила, али и радова на путу те се нека рјешења попут заобилазница око Бањалуке морају увести - истакао је Пуришић.

Он наводи да су транзити претрпани те да сумња да ће кружни токови ишта ријешити.

- Да би се растеретио саобраћај потребно је направити мост у Доцу те још један код “Витаминке”. Наравно да је то скупо и да треба времена, али док то не буде урађено тешко да ће гужва у граду бити мања - навео је он.

Клијенти се, како каже, жале јер морају дуго чекати, зато што таксисти нису у могућности да дођу у договорено вријеме, а често се деси и да се снађу за други превоз и не дочекају их.

- Прије је било око десет одсто оног што ми називамо лажним вожњама, а сада се то пење и на 20 одсто те смо тако на губитку и ми и путници - казао је Пуришић и додао да паузирају таксиметар док стоје у гужви.

РЈЕШЕЊА

Стручњак за безбједност и саобраћај Миленко Јаћимовић каже да се, осим превозника и власници ауто-школа жале да је квалитет обуке кандидата под знаком питања те да их због колона возила тешко могу обучавати.

- У граду има 90.000 регистрованих возила, а тај број изискује проточност раскрсница, а не три кружна тока који знатно успоравају саобраћај, на шта се сада додатно врши и обнова других саобраћајница - појаснио је Јаћимовић.

Додаје да постоји више фактора који би довели до смањења гужве, попут плана корекција саобрађајница и успостављања фаза кружних токова.

- Требало би ријешити и паркинг-мјеста, попречне везе када су у питању источни и западни транзит проширивањем и изградњом додатних те од западног направити градску саобраћајницу - закључио је Јаћимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана