Неопходно јавно излагање пројекта новог хотела “Палас”

Јасмина Салопек
Неопходно јавно излагање пројекта новог хотела “Палас”

БАЊАЛУКА - Идејно рјешење за нови хотел “Палас” у центру града изазвао је лавину, углавном, негативних коментара на друштвеним мрежама, а незадовољство предоченим рјешењем изразила је и струка.

Из Пројектног бироа “Полис” казали су за “Глас Српске” да је прихваћено рјешење агресивно и контекстуално неприхватљиво.

- Као много пута досад одступа се од ауторског рјешења, конкретно Ханија Рашида, на кључним позицијама. Не знамо ко су аутори овог рјешења, наводи се само “група аутора из Бањалуке”, који своје рјешење провлаче под звучним именом аутора - наводе из “Полиса”.

Како истичу, масе објекта су увећане у односу на идејно рјешење, односи између маса су нарушени, а комуникација објекта са околином промијењена, чак непостојећа.

- Првобитно планиран простор за канцеларије и конференцију је увећан, привучен улици, заротиран на начин да је створен фронт према тргу, те је блокиран приступ планираном атријуму. Самим тим дистанциран је објекат од корисника. Кула у којој је смјештен хотел је превисока и увећана. Сматрамо да би требало бити јавно излагање представљеног рјешења и упознавање аутора како би нам приближили одлуке које су резултирале оваквим пројектом - закључили су из овог пројектног бироа.

Након представљања идејног рјешења покренута је и онлајн петиција, коју је за мање од 24 часа потписало више од 1.400 људи. Како је навела креаторка петиције, у овај пројекат требало је да се уложи велика пажња с обзиром да се на њега чека 43 године.

- У развијеним земљама улаже се велики труд да се баштина очува. На први поглед изгледа да заиста уживамо у уништавању наше баштине. Хотел “Палас” овим пројектом постаје монструозна и надасве ружна грађевина којој није мјесто у центру - наводи се у петицији.

Градоначелник Драшко Станивуковић казао је у објави на “Твитеру” да нови објекти морају одговарати времену у којем настају.

- Природно је да се стилови градње преплићу и да сваки објекат осликава епоху у којој је настао. Бањалука иде незаустављиво према напријед и на том путу је нико неће успорити - написао је Станивуковић.

Градски менаџер Бојан Кресојевић за “Глас Српске” рекао је да ће увијек бити људи који у свему позитивном виде нешто негативно.

- Бањалука постаје свјетски град вриједан пажње. Добијамо модеран свјетски хотел који представља складну комбинацију између модерног стила и изворних вриједности хотела “Палас” - рекао је Кресојевић.

Рушење старог дијела хотела “Палас” започето је у суботу, након што је стајао као ругло у центру града 40 година. Рушење ће коштати 2,2 милиона КМ, а изградња хотела 150 милиона КМ.

“Твитер”

Велики број критичара поставља питање да ли се водило рачуна о томе да се модерна грађевина уклопи у амбијенталну цјелину са старим дијелом “Паласа”. Један од корисника “Твитера” сматра да је највећи проблем у томе што стаклена зграда нема аутентични печат. Бањалучанка Тања Сеизовић навела је да критике нису неоправдане, те да свако ко има око за лијепо види да ово то није.

- Уништићете прелијепи центар града због тврдоглавости, може се то урадити и другачије - написала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана