Ненад Талић упозорио на алармантно стање у Спортском центру “Борик”

Јасмина Салопек
Ненад Талић упозорио на алармантно стање у Спортском центру “Борик”

БАЊАЛУКА - Спортски центар “Борик” дугује добављачима и спортистима, јер град одређене обавезе није исплатио иако нисмо потрошили ниједну марку више него што нам је буџетом дато.

Ово је истакао директор ЈУ СЦ “Борик” Ненад Талић нагласивши да су све године завршили са позитивним пословањем.

- Никада нисмо имали дуг према било којем нашем добављачу, посебно према нашим спортистима. Током претходних година, као и током 2023, средства смо враћали у буџет града - рекао је Талић.

Он је нагласио да СЦ “Борик”, као и остале јавне градске установе, послују на трезорски начин. Новац који зараде из изворних прихода, као што су турнири, угоститељство, маркетинг, итд, полажу на рачун града, да би из тих средстава платили трошкове добављачима.

- Интересантно је да наше угоститељство и маркетинг користе други фонд, фонд 2, који није дио овог буџета. Свакодневно, током трајања турнира, близу 100.000 КМ физички полажемо на трезор града. Међутим, добављачу који нам је довозио робу током та два мјесеца плаћено је само 40 КМ. Такође, од маркетинга, више од 50.000 КМ је легло у буџет града, али та средства нису потрошена за оно за шта су намијењена, односно да ми платимо наше обавезе - рекао је Талић.

Он је поставио питање да ли су паркови или спортисти битнији у Бањалуци. Додао је да су примили опомену од “Електропривреде” да ће, ако се ускоро не плате рачуни из 2023. године, бити искључена струја.

- Новац постоји и ако је неко новац потрошио неплански, због тога се не смију кажњавати спортисти. Ако буде искључена струја, неће се моћи одржати ниједан тренинг, испаштаће спортисти нашег града - рекао је Талић, те додао да годишње више од 250.000 дјеце прође кроз ову установу.

Поновио је да није потребан ребаланс, да су добро планирали годину, те позвао надлежне да измире дугове.

- Град је именовао и управни одбор, а људима још нису плаћене апанаже за мјесеце новембар и децембар - закључио је Талић те још једном поновио да су остали  неисплаћени играчи и судије на турниру у Борику.

С друге стране, градски менаџер Бојан Кресојевић тврди да су се у овој ситуацији нашли усљед, како је казао, деструктивног дјеловања скупштинске већине, а која се огледа због неусвајања ребаланса буџета за 2023. годину, али и у амандманима који су умањили одређене ставке у буџету за 43 милиона КМ. Кресојевић је истакао да је још у децембру наглашавао да ће тада постојати проблем око исплате електричне енергије и текућих обавеза у институцијама чији је град оснивач.

- Данас, то је нажалост видљиво када су у питању сви буџетски корисници иако смо упозоравали на то да ће постојати проблем у вези са исплатом електричне енергије. Милион марака недостаје у буџету за 2023. годину да би се исплатиле све обавезе. То подразумијева да рачуни који се односе на јавну расвјету, али и рачуни код буџетских корисника, као што је случај са двораном “Борик” не могу се исплатити, јер нема довољно планираних средстава у буџету за 2023. годину - казао је Кресојевић.

Додао је и то да је због тога ребаланс буџета морао бити усвојен, те да је предсједник Скупштине рекао да исти неће бити усвојен.

- Уз све то, они су послали буџетску инспекцију да забране реалокације средстава градоначелнику и рећи ће да је градоначелник крив што нису плаћени рачуни за електричну енергију, гријање и слично. С друге стране, када је у питању буџет Градске управе, Службе за заједничке послове у вези са електричном енергијом, рачунима за гријање, режијским материјалима и слично, он је у 2024. години планиран у идентичном износу као 2020. године. Иако је инфлација присутна од тада, то није признато када су у питању трошкови Градске управе. Када упоредимо са СЦ “Борик”, тамо је предвиђено 70 одсто више средстава за ове ставке - рекао је Кресојевић.

Додао је да нимало није преча електрична енергија или гријање за запослене и кориснике услуга Спортског центра “Борик” од собе 16 у Градској управи, гдје је такође присутан велики број запослених као и грађани којима се пружају услуге.

Плате

Бојан Кресојевић је нагласио како су Центру за социјални рад плате повећане за више од 50 одсто, СЦ “Борик” за више од 50 одсто, а да запосленима у Градској управи плата се увећава за тек 30 одсто.

- Имали смо ситуацију са Центром за социјални рад да су намјеравали да запослене ставе као приоритет у односу на све друге запослене у градским институцијама - казао је Кресојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана