Ненад Рачић, директор Градске развојне агенције: Профит стиже из Пословне зоне Рамићи

Весна Поповић
Ненад Рачић, директор Градске развојне агенције: Профит стиже из Пословне зоне Рамићи

Бањалука - На основу идеје и концепта Градске развојне агенције, град је у мају 2013. године купио комплекс фабрике "Унис ХВТ" у Рамићима и тако први пут дошао у позицију да има свој простор који је понудио инвеститорима. Тај локалитет плаћен је 6,5 милиона КМ, што је трећина тржишне вриједности и град ће овим потезом остварити профит.

Рекао је то за "Глас Српске" директор ове агенције Ненад Рачић, који би ускоро требало да свој пословни ангажман настави у Комисији за концесије Републике Српске.

- Тренутно фирма "Јелшинград" из Градишке преговора са Градском управом у вези са куповином највеће производне хале у Пословној зони Рамићи и за њу нуде шест милиона КМ. Ако се град успије договорити са инвеститором, повратио би новац који је уложио у куповину тог комплекса. То само показује исплативост улагања - нагласио је Рачић.

Подсјетио је да је лани у овој зони у закуп издато пет постојећих пословних простора и продате четири парцеле, чиме је остварен приход од 984.500 КМ.

- Даљи развој овог пројекта преузео је Одсјек за локални економски развој у Градској управи, а Агенција ће и даље анализирати потенцијалне локације које се могу користити за пословне зоне у граду - казао је Рачић.

Напоменуо је да је од самог оснивања, прије више од деценију, Агенција настојала да сваке године уведе нови модел финансијске и нефинансијске помоћи у развоју града.

- Прво смо основали Центар за мали бизнис, гдје смо окупили занатлије које су радиле на дрворезима, таписеријама и производима од стакла, а којима смо помагали да обезбиједе репроматеријал. Циљ је био да се што прије осамостале и региструју као самостални предузетници - навео је Рачић.

Додао је да су кроз умрежавање малих и средњих предузећа, која се баве истим или сродним дјелатностима, покушали да унаприједе њихову конкурентност и продуктивност.

- Основали смо три кластера: дрво, ауто-механичарски и столарски. Дрво кластер је најуспјешнији и чине га 20 произвођача од којих се сваки бави сегментом производње намјештаја. Већ другу годину извозе своје производе у Израел, Аустрију и Њемачку - прецизирао је Рачић.

Истакао је да су паралелно радили и на увођењу финансијске помоћи, која прије оснивања Агенције није постојала у граду.

- До 2012. године у сарадњи са Новом банком Агенција је обезбиједила повољне кредите који су уложени у привреду. Понудили смо 460.000 КМ, а банка два пута већи износ, тако да смо кроз кредите, који су додијељени фирмама, на располагању имали 1,3 милиона КМ. Тим новцем омогућено је запошљавање 90 нових радника, а износ од 460.000 КМ до краја 2012. године враћен је у буџет града - рекао је Рачић.

Према његовим ријечима, од 2009. до 2012. године додијељени су подстицаји од 1,8 милиона КМ којима су набављани репроматеријали, машине и запослено 411 радника.

- Бањалука је прва локална заједница у РС, која је 2011. године успоставила Гарантни фонд као вид новчане помоћи. Одобрено је 49 гаранција у износу од 768.000 КМ. Пошто ми тим износом гарантујемо половину кредита у привреду је уложено 1,5 милиона КМ, чиме је омогућено стварање 38 радних мјеста - додао је Рачић.

Прецизирао је да је до данас укупно отплаћено седам кредита за које су издате гаранције у вриједности од 120.000 КМ.

- Пројекат је веома успјешан, јер већина корисника уредно враћа кредите. У само неколико случајева је било застоја у отплати. За оне који редовно враћају ове кредите дајемо додатне субвенције у виду враћања половине износа камате на годишњем нивоу. Тај програм се почео примјењивати 2014. године када је исплаћено 2.351 КМ на име камата из 2013. године. Тренутно чекамо одобрење за исплату 15.500 КМ камата из 2014. за 22 корисника кредита - казао је Рачић.

Нагласио је да се Агенција у реализацији пројеката не ослања искључиво на новац из буџета града, већ и да користи могућности средстава из међународних фондова.

- Стално трагамо за новим могућностима. Лани смо помогли у имплементацији пројеката "Звучне књиге", којима је побољшан квалитет живота слијепих лица, а обезбијеђено је око 50.000 евра путем IPA фондова. Били смо и један од пет партнера у трогодишњем пројекту "Енергија за источне градове", која се бавила енергетском ефикасношћу. Грант од 599.000 евра обезбиједила је ЕУ - навео је Рачић.

Додао је да Агенција тренутно израђује ресурсну карту града.

- На тај начин град ће имати евиденцију имовине којом располаже, али и ресурса које би могао понудити инвеститорима кроз јавно приватно партнерство - рекао је Рачић.

Процјена

Радници Агенције учествовали су у попису и процјени прошлогодишње штете од поплава.

- Сачинили смо извјештај, који је показао да су непогоде у граду направиле штету од 75 милиона КМ. Посао је посебно био захтјеван ако се има у виду да је под водом било више од 2.200 домаћинстава и 330 предузећа - рекао је Рачић.

Ненад Рачић рекао је да тренутно чекају одговоре за пројекте које су кандидовали код међународних фондова.

- Један од већих је у оквиру сарадње са USAID GOLD пројектом и на њихов позив, а према Deloitte Consulting Overseas Project LLC, Градска развојна агенција се кандидовала са сетом активности као водитељ за локални економски развој. Уколико апликација буде прихваћена, сарадња ће се регулисати путем оквирног споразума вриједности 150.000 долара за период од три године. Резултат тога требало би да буде повећање броја запослених, повећање прихода, повећање извоза и повећање обима инвестиција - казао је Рачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана