Немар и незнање најчешћи узроци пожара

Кристина Рађен
Немар и незнање најчешћи узроци пожара

БАЊАЛУКА - Природа, упркос високим температурама, у највећем броју случајева није главни кривац за избијање пожара, већ људски немар и нестручно руковање ватром.

Казао је ово за “Глас Српске” командант ватрогасне бригаде Мирослав Малинић.

Нагласио је да су претходних дана имали пуне руке посла због ватре која је најчешће избијала у приградским насељима паљењем корова и ниског растиња.

- У 90 одсто случајева несавјесни појединци својим немаром приликом чишћења њива или помоћних објеката када спаљују отпад изазивају ватрене стихије. Што је интересантно и клима-уређаји су чести узрочници пожара, јер због неадекватног одржавања они се често запале - рекао је Малинић.

Појаснио је да су због поменутих проблема у претходном периоду имали чак пет до шест интервенција дневно.

Према његовим ријечима, пожари најчешће избијају у приградским насељима, као што су Ивањска, Кола, Карановац, Мелина...

- Мјештани који се углавном баве пољопривредом крчењем и паљењем припремају терен за прољећну и љетну сјетву. Ватра јако брзо може захватити шире подручје те на тај начин угрозити људске животе и имовину - истакао је Малинић.

Поново је апеловао на грађане да никако не пали ватру на отвореном за вријеме високих температура, поготово на површинама које не могу контролисати. Као примјер је истакао да су ватрогасци недавно интервенисали чак два пута на истом терену, покушавајући да угасе ватру у селу Мелина, која је горјела готово цијелу ноћ.

- Пожар смо успјешно ставили под контролу. Сматрамо да је упркос нашим бројим упозорењима и овај инцидент проузроковао човјек својом непажњом - нагласио је Малинић.

Саопштио је да би ватрогасци били најсрећнији када би грађани уважили њихове савјете и на тај начин смањили број инцидената.

- Ми смо увијек спремни да изађемо у сусрет свима којима је помоћ потребна, без обзира на то да ли се ради о пожару или осталим невољама у којима се нађу наши суграђани - закључио је Малинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана