Нема зиме за ђаке и наставнике

Маја Станојевић
Нема зиме за ђаке и наставнике

Већина школа на подручју града које саме загријавају објекте спремно су дочекале долазак хладних дана. Огрев је припремљен на вријеме, а већина школа завршила је и ремонт котловница.

Из школских управа казали су да су хладне дане дочекали безбрижно те да ће ђаци и наставници имати топле учионице.

Директорица Основне школе “Војислав Илић” у Крупи на Врбасу Рајка Чајић казала је за “Глас Српске” да су обезбиједили довољну количину дрва за предстојећу зиму, док је набавка угља при крају.

- Централну и подручну школу похађају 192 ученика. У сезони потрошимо око 100 кубних метара дрва, а наредних дана очекујемо и обнову залиха угља. Двије трећине наших материјалних трошкова, односно око 30.000 КМ, одлази на огрев, што је велика бољка свих школа које имају властито гријање - рекла је Чајићева. Додала је да су сви објекти као и столарија на њима старије градње па  због тога теже загријавају просторије.

Набавку дрва завршили су и у ОШ “Петар Кочић” у Колима, коју похађа 103 ученика, распоређених у централној школи и двије подручне школе у Стричићима и Павићима.

- Централна школа има своју котловницу коју смо очистили и припремили на вријеме. За ову зимску сезону, школа је набавила око 110 кубних метара дрва током љетног распуста, а стиже нам и 80 тона угља - рекла је за директорица ове школе Дубравка Босанчић.

Разлога за бригу немају ни ђаци у Основној школи “Милан Ракић” у Карановцу.

Директорица ове школе Данијела Мирковић потврдила је за “Глас Српске” да су спремни за хладне дане.

- Котлови су замијењени, а учионице загријане с првим наговјештајем хладног времена. У сезони нам је потребно око 180 кубних метара дрва како би се учионице загријале, с тим да увијек остане неколико метара од претходне сезоне - рекла је Мирковићева.

Директор ОШ “Младен Стојановић” у Бронзаном Мајдану Ненад Михајловић каже да ће малишани имати све услове кад почну хладни зимски дани, а у подручним школама су већ кренули гријати.

- Набавка угља је завршена, а котловнице припремљене на вријеме тако да су основци прве хладне дане дочекали у топлом. Иначе, у сезони потрошимо између 80 и 100 тона угља - казао је Михајловић за “Глас Српске”.

Столарија

Многе школе на подручју града имају проблема са загријавањем учионица и губитком енергије због дотрајале столарије. Директорица ОШ “Милан Ракић” у Карановцу Данијела Мирковић казала је да су у централној школи замијењени дотрајали котлови, али су цијеви и радијатори застарјели.

- У централној школи је тешко загријавати учионице због старе столарије и фасаде на згради. Школа нема довољно новчаних средстава за замјену цијеви и радијатора па апелујемо на Градску управу да нам помогну - казала је Мирковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана