Нема регистроване афричке куге свиња, појачане превентивне мјере

Срна
Нема регистроване афричке куге свиња, појачане превентивне мјере

БАЊАЛУКА - На подручју Бањалуке нема регистрованих случајева афричке куге свиња и стање је стабилно, а данас је усвојен сет мјера за спречавање ове болести, рекао је градоначелник Драшко Станивуковић након састанка Кризног центра за контролу.

"Чињеница да су случајеви афричке куге свиња забиљежени на подручју Градишке за нас је довољан разлог за забринутост, због чега ћемо додатно појачати превентивне активности", рекао је Станивуковић и додао да надлежне службе ситуацију у вези са ширењем ове болести активно прате од почетка јула.


Он је навео да ће, осим што ће инспекцијски органи заједно са Министарством унутрашњих послова Републике Српске појачати контроле над транспортом и превозом свиња, бити повећана и контрола меса и месних производа.

Наређено је да се појачају и мјере дезинфекције и дезинсекције, за шта ће према ријечима Станивуковића град Бањалука обезбиједити средства која ће бити дистрибуисана ветеринарским службама и узгајивачима, саопштено је из бањалучке Градске управе.

"Иако Бањалука нема велики број узгајивача свиња, сваки наш пољопривредник нам је драгоцјен и све наше службе биће на располагању, с циљем спречавања штете", нагласио је Станивуковић.

Станивуковић је додао да су у току и активности за успостављање карантина, као и припрема мјера неопходних за адекватно одлагање угинулих животиња у случају појаве ове болести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана