Нема нових намета из Топлане за грађане

Весна Поповић
Нема нових намета из Топлане за грађане

Бањалука - Неће бити нових намета за Бањалучане. "Топлана" не може да уводи двотарифни систем наплате без сагласности града, а то значи да они који су се одјавили са гријања неће морати да плаћају то што им топловодне цијеви пролазе кроз станове.

Изјавио је то јуче на конференцији за новинаре градоначелник Слободан Гаврановић.

- "Топлана" није у позицији да уводи нове намете. Она може да предлаже рјешења, с обзиром на то да је менаџмент одговаран за стање у том предузећу. Ако ће се наплаћивати фиксни и варијабилни дио, то питање мора бити уређено и то не може без сагласности града и Скупштине. О томе ћемо говорити када за то дође вријеме - казао је Гаврановић. 

Истакао је да је велики проблем што се један број корисника одјавио са мреже, али краде топлотну енергију.

- Постоји неусклађеност закона о заштити потрошача, просторном уређењу и комуналним дјелатностима који прави велике проблеме у раду "Топлане" и тај проблем се мора ријешити - навео је Гаврановић.

Нагласио је да је направљен елаборат који би требао дати модел како да "Топлана" дође до финансијске и технолошке консолидације, а за то је потребно 90 милиона КМ.

Говорећи о избору новог вршиоца дужности директора вртића, Гаврановић је нагласио да Одјељење за друштвене дјелатности провјерава да ли предложени кандидати испуњавају услове и да ли су стечени услови да се тренутни в.д. директора може разријешити дужности.

Истакао је да град неће добити 1,3 милиона КМ које је Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства обећало за рјешавање проблеме снабдијевања водом.

- Из Развојног програма очекујемо два милиона КМ и чим их добијемо, уложићемо их у "Црно врело" - казао је Гаврановић.

Сумирајући резултате казао је да је град уложио више од 75 милиона КМ у пројекте као што су снабдијевање водом, Пословна зона Рамићи, двије нове топлане...

Начелник Одјељења за привреду Раденко Комљеновић рекао је да је ове године обезбијеђено 200.000 КМ кроз програм претварања пољопривредног земљишта у грађевинско.

- Тај новац ће бити уложен у подршку пољопривредницима, а јавни оглас ће бити расписан током ове седмице. Исто тако, до краја мјесеца биће објављен и јавни позив за додјелу 800.000 КМ подстицаја за запошљавање и самозапошљавање - нагласио је Комљеновић.

Документа

Начелник Одјељења за општу управу Славко Танасић рекао је да су службеници у протеклој години овјерили око 450.000 докумената.

- Обавили смо око 170.000 верификација уписа у матичне књиге, за ЦИПС је обављено више од 130.000 провјера података, а грађанима смо пружили око 10.000 услуга правне помоћи - навео је Танасић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана