Нема кризе за Дан жена

Огњен Кнежевић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Богата понуда цвијећа, рукотворина и других поклона са шарених штандова мами пролазнике који с пажњом поводом Дана жена бирају поклоне за припаднице њежнијег пола.

Продавци кажу да купци углавном не питају за цијену иако су скоро све цијене дупло више. Ипак, чини се да то не утиче много на продају осмомартовских поклона те да купци одлазе пуних руку. На сваком кораку, на Тргу Крајине и “Тржници” са тезги се нуде каранфили, руже и друго цвијеће. Цијене су разнолике, па се тако каранфили могу купити за двије КМ по комаду, руже за пет КМ, док се букети и цвијеће у саксијама крећу од 10 КМ па навише. Осим цвијећа, продају се и срца, плочице са порукама за Дан жена те сувенири.

- Годинама израђујем сувенире које продајем за Дан жена, а у посљедње вријеме све је више људи који се баве израдом сувенира. Сви траже додатни извор прихода - каже за “Глас Српске” Драгана Бабић, продавачица са штанда на Тргу Крајине.

Да и продавци имају разумијевања за купце, чији су новчаници из године у годину све тањи, свједоче цијене које су прилагођене за сваки џеп.

- На мом штанду се могу наћи сувенири чије се цијене крећу у распону од двије до десет КМ па за сваког се нађе понешто - каже Бабићева.

Увријежено је да поклоне за 8. март купују претежно представници јачег пола, међутим наша саговорница тврди супротно.

- Највише купују жене, углавном кћерке мајкама, унуке бакама, пријатељице и куме једна другој, али нађе се и по неки мушкарац који купи неки сувенир за љепшу половину са шаљивим натписом попут “Да није мене, ко би ти ишао на живце?” - уз осмијех је рекла Бабићева.

Међу продавцима има и оних који су по први пут изашли на трг за Дан жена, тражећи алтернативне изворе прихода.

- Први пут сам на штанду и продајем цвијеће за 8. март, тако да не знам какве су цијене биле раније. Ових дана добро се продају руже и цвијеће у саксији - каже продавачица која није жељела да јој објавимо име.

Пазаром су задовољни и у цвјећарама.

- Задовољни смо продајом, с обзиром да су цијене прилично скочиле те да купци имају све мање пара - каже радница у једној цвјећари.

Ипак, има и оних који се жале на продају.

- Имамо велику понуду цвијећа и аранжмана, али је куповна моћ толико опала да се слабо може зарадити - кажу у једној цвјећари у центру.

Милован Г. каже да је купио цвијеће у саксији за супругу.

- Намјеравам да је за 8. март изненадим и вечером коју ћу сам спремити - додао је Милован.

 Конкуренција

Из цвјећара негодују због уличних продаваца који раде на црно око 8. марта те, како кажу, представљају конкуренцију која профитира, а не плаћа порезе.

- Скоро 30 година држим цвјећару и нимало ми није драго када видим испред тржних центара, на улицама, трговима и другим мјестима широм града да цвијеће продају људи који немају дозволу за то, нити плаћају порезе - каже власник цвјећаре који није желио да му објавимо име.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана