Нема изградње цркве на игралишту у Борику

Весна Поповић
Нема изградње цркве на игралишту у Борику

Бањалука: Неће бити изградње цркве на дјечијем игралишту у Борику!

Једногласно је то на јучерашњој сједници одлучила Скупштина града ставивши ван снаге одлуку о измјени регулационог плана за Борик којом је била предвиђена изградња православног храма на Булевару Живојина Мишића.

Замјеник градоначелника Јасна Бркић рекла је да неће бити измијењен регулациони план за Борик већ да се траже друге локације на којима би могла бити изграђена црква.

- Вјерски објекат биће саграђен на локацији прихватљивој и за Српску православну цркву и за становнике Борика. Вјерујем у компромисно рјешење - рекла је Бркићева.

Скупштина града једногласно је прихватила захтјев Грађанске иницијативе за Борик да буде сачувано дјечије игралиште. Ово је други пут да одборници разматрају ово питање јер у новембру прошле године оно није добило потребан број гласова. На ту одлуку ГИ за Борик је уложила жалбу Врховном суду РС, који је поништио је ту одлуку Скупштине града и вратио овај документ на поновно разматрање пред одборнике.

На приједлог одборника ПДП-а Зорана Талића са 18 гласова за Скупштина града је донијела закључак да на игралишту у непосредној близини Основне школе "Бранко Ћопић" буде обогаћен садржај за дјецу и одрасле постављањем клупа, справа за дјечије игралиште или шаха.

Велику дискусију изазвало је и утврђивање нацрта измјене дијела регулационог плана "Регионални центар" који обухвата дио насеља Лазарево како би предузеће "Октан промет", чији је власник народни посланик Војин Митровић, изградило бензинску пумпу.

Независни одборник Слободан Лукић сматра да нацрт за измјену поменутог дијела регулационог плана не треба доносити док год траје судски спор у вези са тим земљиштем.

- Био сам против ове одлуке јер дугорочно град може имати само велики штету - казао је Лукић.

У децембру прошле године Скупштина града је дала зелено свјетло за промјену регулационог плана у Лазареву како би била изграђена бензинска пумпа. Измјена РП "Регионални центар" обухвата простор поред аутопута Бањалука - Градишка и Булевара Милутина Миланковића. Изградња је планирана на дијелу парцеле за коју град тврди да је његово власништво и да је то био дио земљишта које је град дао на располагање и коришћење Пољопривредној школи. У току је судски спор ради утврђивања власништва над том парцелом.

Порез на непокретности

Одборник ДНС-а Боран Босанчић јуче је предао иницијативу за измјену одлуке о висини вриједности непокретности на територији града која се користи као основица за обрачун пореза на непокретности.

- На основу цијена које су стављене у овој одлуци поједини грађани су добили у овој години драстично увећане рачуне за порез на непокретност - рекао је Босанчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана