Нема добитника Кључа града

Весна Поповић
Нема добитника Кључа града

Бањалука - Најзначајније признање - "Кључ града" са повељом "Почасни грађанин Бањалуке", које се додјељује поводом 22. априла, Дана града, ни ове године неће бити додијељено, незванично сазнаје "Глас Српске".

Комисија за избор, именовања, награде и признања јуче је разматрала све приједлоге и одлучила да не пошаље ниједно име о којем би расправљала Скупштина на данашњој сједници. 

Путем јавног конкурса за додјелу награда и признања за "Кључ града" било је предложено пет кандидата, а како сазнајемо, ријеч је о директору "Бањалучке пиваре" Николасу Пенију, бившем градоначелнику Слободану Гаврановићу, љекарима Сњежани Гајић и Јадранки Видовић, те одборнику и директору фабрике "Бема" Маринку Умичевићу. Један од приједлога за ово признање је био и епископ бањалучки Јефрем, али је тај приједлог повучен, па га комисија није ни разматрала.

За "Златни грб" је стигло 11 приједлога, а Комисија је одлучила да у скупштинску процедуру упути два званична приједлога и то Краљевину Шпанију и кошаркашку репрезентативку Србије и носиоцу бронзане медаље са Олимпијских игара у Рио де Жанеиру Сашу Чађо.

За плакету града је стигло 25 приједлога, а у скупштинску процедуру би требало да буде упућено 12 званичних приједлога, један од њих је Кајак кану клуб "Врбас". Како сазнајемо, Комисија је такође одлучила да ће покренути и иницијативу за измјену Правилника који одређује критеријуме за додјелу градских признања.

Јуче је засједала и Комисија за прописе, представке и спровођење Етичког кодекса, која је дала позитивно мишљење на нови грб.

- Коначни изгледа грба града могао би се наћи пред одборницима на једном од засједања у мају, уколико Скупштина града данас подржи нацрт документа у којем је дефинисан приједлог изгледа новог симбола Бањалуке - рекао је јуче градоначелник Игор Радојичић. 

Ако симбол добије зелено свјетло, биће упућен на јавну расправу, па ће и јавност моћи дати мишљење о новом обиљежју Бањалуке.

- Све зависи од исхода данашње сједнице, али коначан приједлог грба требало би да се нађе пред одборницима у мају. Иде Васкрс и Дан града, па би се јавна расправа која би трајала 21 дан одржала након 22. априла - казао је Радојичић.  

Истакао је да Скупштина града треба да одлучи да ли прихвата текст статутарне одлуке, а не цртеж.

- Пошто је текст тешко разумљив, уз њега је приложена и илустрација. Визуелни изглед можемо разрадити када прођемо процедуру усвајања текстуалног описа - казао је Радојичић.

Објаснио је да се приликом формирања приједлога Комисија за грб није могли позвати на елементе ранијих грбова. 

- Бањалука има оскудну хералдичку историју. Постојали су грбови великаша и племићких породица, али не и града. Прва појава симбола града је у Краљевини Југославији, али он није референтан - казао је Радојичић. 

Скупштина

На данашњој сједници Скупштине града, која је заказана за десет часова, одборници би, између осталог, требало да разматрају приједлоге одлука о додјели награда и признања поводом 22. априла, Дана града. Исто тако, на дневном реду ће се наћи и извјештај о раду градоначелника и Градске управе за 2016. годину.

СПИСАК ДОБИТНИКА КЉУЧА

2008. година - Милорад Додик, премијер РС

2009. година - Небојша Радмановић, члан Предсједништва БиХ

2010. година - Нико није добио награду

2011. година - Нико није добио награду

2012. година - Арие Ливне, шеф Представништва РС у Израелу

2013. година - Нико није добио награду

2014. година - Александар Боцан-Харченко, амбасадор Русије у БиХ

2015. година - Новак Ђоковић

2016. година - Нико није добио награду

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана