Нелегални објекти велики проблем у Бањалуци

Срна
Нелегални објекти велики проблем у Бањалуци

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас да у овом граду проблем прави и велики број нелегалних објеката, наводећи да је до краја прошле године поднесено више од 11.000 захтјева за легализацију.


Радојичић је истакао да се сматра да је број оних који нису поднијели захтјеве и неколико пута већи, те је процјена да у граду има неколико десетина хиљада нелегалних објеката.

Према његовим ријечима, покушава се увести ред над оним што је тренутно у изградњи, док ће све што је у процесу легализације проћи кроз скупштинске процедуре.

"То, нажалост, иде веома споро јер сваки од референата дужи више од 1.000 предмета. То значи да би морали вишеструко повећати број запослених, само да би брже завршили процесе легализације", рекао је Радојичић новинарима.

Он је додао да ће се у случају објеката за које није поднесен захтјев за легализацију поступати у складу са законом.

Говорећи о активностима које Градска управа предузима с циљем санкционисања нелегалних радњи на подручју Бањалуке, Радојичић је истакао да је још раније најавио низ акција како би се у граду направио ред.

"Једна од тих акција односи се и на кабловске оператере. То је велики посао јер је ова област прилично неуређена, дијелом на нивоу града, а већим дијелом на нивоу цијеле државе", рекао је Радојичић.

Он сматра да је прилично јасно ко издаје дозволе, али да је нејасно ко издаје дозволе за полагање кабловске канализације и регулисања међусобних конкуренцијских односа.

Радојичић је навео да ће се на некој од наредних скупштинских засједања наћи и одлуке које се тичу питања "као што су преклопи и дозволе, па можда и наплата накнаде".

"Јер имали бисмо право на наплату накнаде за полагање кабловске канализације, на основу које поједини градови остварују значајне приходе", рекао је Радојичић.

Он је навео да је значајно питање, које су градске власти скоро ријешиле, било и отварање саобрађаја у Јеврејској улици, гдје је био онемогућен због изградње објекта.

"Инспекцијској служби смо наложили да буде отворена једна трака за саобраћај јер сматрам да нема разлога да саобраћај у улици буде затворен због изградње приватног објекта", рекао је Радојичић.

Говорећи о цијенама гријања, Радојичић је оцијенио да је правилник о тарифирању цијене гријања неопходан елемент сваке промјене, а која подразумијева и ново предузеће "Топлана" и оснивање новог привредног друштва.

Он је навео да су у току преговори са Владом Српске и ресорним министарствима и изразио очекивање да ће бити промијењен Закон о комуналним дјелатностима, те додао да би посљедично требало да буде промијењен и правилник о тарифирању.

"Код уградње калориметара и таквог начина плаћања постоји фиксни и варијабилни дио. Варијабилни дио зависи од конкретне потрошње у објекту, док се фиксни мора обрачунати због допреме доступа енергије до стана", појаснио је Радојичић.

Према његовим ријечима, тренуто постоји проблем јер се наплаћује само варијабилни дио, односно тренутни утрошак, "док практично на произвођаче и град падају сви трошкови производње и допреме енергије".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана