Некадашњи гимназијалци прославили матуру: Успомене не блиједе ни након 55 година VIDEO

Јелена Танацковић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Матуранти бањалучке Гимназије, некадашње Реалке, прославили су 55 година матуре, а дружење је потврдило да ни више од пет деценија нису ишчезла сјећања на анегдоте и симпатије током четири године проведене у школским клупама.

Матуранти, који су средњошколско образовање завршили 1967. године,  гимназијском химном “Гаудеамус игитур”, започели су прославу јубилеја, а потом отворили изложбу под називом “Наших 55”, коју чини 12 паноа са фотографијама досадашњих окупљања.

Један од матураната генерације из 1967. године Лука Медар, рекао је да га је овај тренутак подсјетио на младост и гимназијске дане.

- Виђамо се ријетко, а ово је још један дан који ћемо записати у наше биљешке. Ово нам причињава радост, али и тугу јер се са сјетом присјећамо и оних који нису више са нама и на овај начин одајемо почаст - рекао је Медар.

Обиљежавање 55. годишњице матуре започели су још 8. априла када су посадили осам стабала на мјесту бивше Реалке, односно код данашње Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

- Гимназијалци су били веома везани за Реалку. Вољели смо је и плакали смо за њом када је срушена. Овај симбол од осам стабала биће сјећање на осам одјељења, која су завршила школовање 1967. године - казао је Медар.

 

Милан Матавуљ, који је похађао ИВ-4 одјељење, допутовао је из Новог Сада како би се видио са другарима и како би се присјетили успомена из прохујалих дана.

- Велико задовољство је видјети своју генерацију. Дошли смо по још један дио сјећања. Сваки пут кад се сретнемо, обогаћујемо живот дружењем и смијехом - рекао је Матавуљ. 

Ни далеки пут из Чикага није тешко пао Стојану Костићу, такође матуранту из 1967. Казао је како се увијек радо присјети анегдота из незаборавних тинејџерских дана.

- Два дана сам путовао да бих стигао на још један школски час. Ђачко доба заувијек ће бити најљепше доба, а то смо потврдили још једним нашим окупљањем - казао је Костић.

Реалка

Бањалучка Реалка срушена је у земљотресу који је погодио Бањалуку 1969. године. Тада је у граду оштећено и срушено на хиљаде објеката, привредних друштава, јавних и стамбених зграда, кућа, путева, мостова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана