Неизвјестан завршетак моста у Пријечанима

Данијела Стоканић
Неизвјестан завршетак моста у Пријечанима

Бањалука - Рок за завршетак изградње новог висећег моста преко ријеке Врбас у насељу Пријечани поново је продужен, овог пута, са краја октобра на крај новембра.

Како су објаснили у предузећу "Нискоградња" која изводи ове радове, разлог кашњења је што још увијек није уплаћен новац за изградњу, као ни издата грађевинска дозвола.

- Све што смо до сада урадили, учинило смо то о свом трошку. Још од јула чекамо на новац и грађевинску дозволу.  Упркос томе и даље радимо, а све захваљујући људима који су нам материјал дали на вересију - рекао је директор овог предузећа Љубомир Ћубић.

Додао је да упркос недостатку новца чине све да до краја идућег мјесеца заврше овај мост.

Комплетан пројекат кошта око 409.000 КМ. Фонд солидарности РС првобитно је за ове намјене предвидио 178.000 КМ. У намјери да радови што прије буду завршени, Градска управа је средином јула предложила Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС да остатак новца до укупне цијене пребаци из средстава намијењених за регулацију Широке ријеке.

Градоначелник Слободана Гаврановића рекао је јуче да је изградња моста у Пријечанима питање за предузећа "Воде Српске" и "Нискоградња".

- Затражићу и интервенцију "Вода Српске", како би изградња били што прије завршена - тврдо је обећао Гаврановић.

Начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић тврди да грађевинска дозвола за изградњу овог моста није ни потребна, јер се ради о реконструкцији старог, за који постоји тај документ.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, преко кога се финансира овај пројекат, рекли су да Фонд солидарности РС још увијек није донио одлуку о пребацивању новца са Широке ријеке за мост у Пријечнима.

- Министарство је прије три мјесеца припремило и послало овај закључак Фонду солидарности РС али још ништа нисмо добили - рекао је помоћник министра Михајло Стевановић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Пријечани Небојша Тојагић каже да мјештани размишљају и о протестима.

- Мост, који је требало да буде завршен у року од два мјесеца, праве већ шест мјесеци. Мехмед-паши Соколовићу требало је много мање времена да сагради камену ћуприју у Вишеграду - категоричан је Тојагић.

Из Фонда солидарности РС и предузећа "Воде Српске" јуче нисмо добили одговор због чега новац није уплаћен на рачун предузећа које изводи радове у Пријечанима.

Врбас је у прошлогодишњим мајским поплавама однио стари мост, који је повезивао Пријечане са Залужанима.

Превоз

За 36 ученика од шестог до деветог разреда Основне школе "Јован Дучић" организован је ванлинијски превоз до школе у Залужанима, све до завршетка изградње моста у њиховом насељу. Превоз за ове ђаке обезбиједило је Министарство просвјете и културе РС у сарадњи са градом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана