Неизвјесна судбина “Акване” иако је од скупштинског засједања прошло 20 дана

Јасмина Салопек
Неизвјесна судбина “Акване” иако је од скупштинског засједања прошло 20 дана

БАЊАЛУКА - Судбина ЈП “Аквана” и њених радника и даље је неизвјесна, јер ни 20 дана након усвајања скупштинске одлуке о кредитном задужењу за спас овог предузећа није стављен потпис на ту одлуку.

Предсједник Скупштине града Љубо Нинковић потврдио је за “Глас Српске” да се чека рјешење за израду новог печата те да одлука, којом је изгласан кредит за “Аквану”, иако је усвојена, због тога још није потписана.

- Према закону, у случају пријаве нестанка печата, он аутоматски постаје неважећи. Исти дан упутили смо иницијативу Министарству управе и локалне самоуправе Републике Српске да нам, што је прије могуће, издају рјешење на основу којег ћемо покренути израду нових печата, како то закон и прописује - рекао је Нинковић. Како каже, сваки дан тражи начин да процедура буде убрзана, али и да има разумијевања.

Нинковић је почетком јула предао иницијативу овом министарству да актуелни печати буду поништени због постојања могућности њихове злоупотребе.

Наиме, печати су били у Нинковићевом кабинету, у који је крајем јуна градоначелник Драшко Станивуковић ушао и промијенио браве те тиме Нинковићу онемогућио приступ.

Директор “Акване” Светислав Лазић рекао је за “Глас Српске” да скупштинска одлука још није спроведена због фамозног печата и потписа који су неопходни да би ово јавно предузеће било спасено.

- Надам се да ће новац за опстанак “Акване” бити ускоро обезбијеђен. Да ли ће то бити из неких градских резерви или из кредитног задужења, није нам толико важно. Битно нам је да сачувамо предузеће и да дуг буде измирен - рекао је Лазић. Како каже, предузета су сва правна средства да не би дошло до узурпације земљишта. Појаснио је да предузеће “Новотекс”, које је највећи повјерилац “Акване”, не жели земљиште него новац.

- Осигурање “Новотексу” да ће му дуг бити враћен је кроз забиљежбу на земљиште. Надам се да ће, по исплати дуга, забиљежба бити скинута и да ћемо наставити рад - нагласио је Лазић.

Градски менаџер Бојан Кресојевић рекао је у петак да ће о овом проблему сљедеће седмице одржати конференцију за новинаре.

Адвокат Стојан Вукајловић, који заступа “Новотекс”, рекао је за “Глас Српске” да то предузеће и “Аквана” сарађују од 2010. године.

- Све вријеме је плаћање било сукцесивно, а “Аквана” је повлачила више робе, него што је плаћала. “Новотекс” не жели земљиште, него све вријеме тражи да буде исплаћен дуг “Акване”. Прво мора тачно бити утврђен износ тог дуга - рекао је Вукајловић.

Адвокат

Стојан Вукајловић је рекао да је током свих ових година “Новотекс” имао разумијевања, али да је дошло до проблема ликвидности “Акване”, због чега је “Новотекс” био приморан да покрене судски процес.

- Прошле године, када је покренуто извршење и када су блокирани рачуни, направљен је споразум да би рачуни били одблокирани и уплаћен дуг. Рачуни су тада одблокирани, али и поред тога опет није било исплате - додао је Вукајловић. Нагласио да је суштина да “Аквана” плати обавезе према свим добављачима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана