Неизвјесна продаја мјесечних карата за септембар

Александра Тодоровић
Неизвјесна продаја мјесечних карата за септембар

БАЊАЛУКА - Представници превозника требало је прекјуче да се састану са члановима градске администрације, али до сусрета није дошло, па, према ријечима превозника, продаја мјесечних карата за септембар, по свему судећи, неће почети.

Директор “Аутопревоза” Дејан Мијић казао је за “Глас Српске” да су раније доставили сву потребну документацију о приходима и расходима, као и о броју продатих карата за 2019, 2020, као и за текућу годину.

- На претходном састанку, који је одржан 6. августа, превозницима је речено да доставе документацију како би представници градске администрације до идућег састанка, који је требало да се одржи 23. августа, анализирали податке и изнијели своје приједлоге о конкретним мјерама и износу субвенција за јавни градски превоз - рекао је Мијић.

Истакао је да је састанак требало да се одржи како би превозници могли да планирају и организују продају мјесечних карата за септембар, јер почиње нова школска година и морају се организовати редови вожње.

- Нема потребе да тренутно саобраћају пуни редови вожње јер нема довољно путника - појаснио је Мијић и додао да зарађеним средствима не могу покрити губитке који су се нагомилали у љетним мјесецима.

Истакао је да потребан износ субвенција зависи од линије до линије.

- За линије градског саобраћају минималан износ је три или 3,5 КМ по километру, како би линија била рентабилна, а сада је спао на максимално 1,7 КМ. Износ за приградске линије је мало нижи од градских, а он је сада испод једне марке по пређеном километру - прецизирао је Мијић.

Градски менаџер Бојан Кресојевић рекао је за “Глас Српске” да је састанак одгођен због густог распореда и бројних обавеза поводом “Кочићевог збора”, те да ће ускоро бити одржан.

- Ми смо анализирали достављене податке, иако они нису били у форми коју смо тражили, и у том смислу анализа је мањкава, али независно од документације ми се припремамо за састанак са превозницима - истакао је Кресојевић.

Нагласио је да не желе да се комуникација заснива на неком виду уцјене, те да је свима циљ договор, како би јавни градски саобраћај нормално функционисао.

- Превозници немају право да обуставе продају карата, ми смо заинтересовани да разговарамо, али због огромног броја обавеза ове седмице нисмо могли одржимо састанак - закључио је Кресојевић.

Без конкретног договора

На претходном састанку, који је одржан 6. августа, између превозника и градског менаџера Бојана Кресојевића и шефа Одјељења за саобраћај и путеве Славка Давидовића није дошло до конкретног договора.

- Имајући у потпуности разумијевање за смањен број путника, који је овој дјелатности узроковао финансијске губитке, договорено је да се у наредном периоду изврши детаљна анализа стања, како би се утврдио стварни утицај пандемије на пословање превозника, а потом пронашло и најоптималније рјешење - поручио је Кресојевић.

Превозници су раније исказали незадовољство, јер састанку није присуствовао градоначелник Драшко Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана