Недостатак новца кочи изградњу “Парка љубави”

Јелена Танацковић
Недостатак новца кочи изградњу “Парка љубави”

БАЊАЛУКА - Сафикада и њена тужна животна прича одувијек су имали посебно мјесто у срцима Бањалучана, а “Парк љубави”, чија је изградња најављена, требало би да се нађе на локацији између тврђаве Кастел, гроба Сафикаде и “Тржнице”. Ипак, почетак градње је неизвјестан, јер још није обезбијеђен новац за то.

Сафикадин гроб налази се преко пута тврђаве Кастел, а на том мјесту момци и дјевојке пале свијеће које симболишу вјечну љубав. Међутим, стање у којем се тренутно налази овај споменик нимало не приличи туристичком граду.

Из Градске управе рекли су за “Глас Српске” да је у плану да буде саграђен “Парк љубави”, како је то и раније најављивано.

- Изградња овог парка, са спомеником Сафикади, један је од приоритета града, првенствено због изузетне историјске вриједности, али и приоритет када је ријеч о туризму, јер представља један од туристичких потенцијала града - рекли су из Градске управе.

Како су навели, прича о Сафикади има историјску важност и вриједност те да је томе потребно приступити као културној и материјалној баштини.

- Идејно рјешење за овај пројекат већ постоји, потребно је наћи новац и ријешити детаљно пројектну документацију. Градској управи је на реализацији овог пројекта потребна сарадња са Републичким заводом за заштиту културно-историјског и природног насљеђа - поручили су из Градске управе.

Из Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа за “Глас Српске” су казали да Сафикадин гроб није заштићено културно добро и да није у њиховој надлежности.

- Комисији за заштиту националних споменика БиХ је ранијих година поднесена петиција да Сафикадин гроб буде проглашен националним спомеником. Петиција је одбачена у новембру 2011. године са образложењем да не задовољава потребне критеријуме - казали су из Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа.

Сарадник у Туристичкој организацији града Бањалука Младен Шукало каже да су свјесни да би интерпретација познате бањалучке легенде требало да буде подигнута на виши ниво.

- Покренули смо иницијативу за изградњу “Парка љубави”, за који је постојало неколико локација. Пројектанти би требало да дају коначну слику како би то заправо изгледало, да би цијело окружење било посвећено легенди - рекао је Шукало.

Легенда

Према једној легенди, Сафикада је била унука Ферхад-паше Соколовића, а према другој, кћерка угледног и богатог Бањалучанина. Била је заљубљена у турског војника-аскера. Након што је он погинуо у борби, Сафикада је обукла вјенчаницу и стала пред топ који је плотуном са тврђаве Кастел означавао подне. Њене посљедње ријечи биле су: “Вјерна сам ти до гроба”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана