Недостак паркинг простора горући проблем градова

Срна
Недостак паркинг простора горући проблем градова

БАЊАЛУКА - Недостатак паркинг простора у градовима гдје се повећава број становника и возила постаје горући проблем, што је видљиво и у Бањалуци гдје се мора почети рјешавати организација саобраћаја, изјавио је Срни Жарко Грујић са Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета Универзитета у Бањалуци.

Према подацима из Градске управе Бањалука, у граду има 4.938 паркинг мјеста која су под наплатом.

Грујић, који је виши асистент из области саобраћајница, рекао је да је проблем недостатка паркинг простора у Бањалуци одавно присутан, а да се истовремено биљежи раст броја регистрованих возила.

Рјешење не види у томе да се улице претворе у паркинг простор нити у изградњи паркинг гаража у централној зони, већ у стварању капацитета за дуготрајно паркирање изван централне зоне и уз спољње терминусе јавног градског превоза.

Поред изградње стамбених објеката и пораста моторизације, као примарни проблем истиче и аутоцентрично размишљање стручњака који се баве планирањем и пројектовањем градских простора без уважавања потреба осталих корисника градског простора.

Грујић сматра да је рјешавање овог проблема потребно подржати организацијом система јавног градског превоза, као и уз могуће олакшице кроз систем "паркирај и вози се", "дијељење бицикала" и слично.

Он сматра да би избор положаја стамбених зграда или формирање нових насеља требало да буде дефинисано кроз регулациони план и ослоњено на саобраћајну основу која би таква рјешења подржала.

"Промјена намјене површина и присуство објеката који по својој функцији нису адекватни за саобраћајнице на које се ослањају, не би смјело да буде идеја успјешног развоја града", рекао је Грујић.

Прошле године у Бањалуци је укупно регистровано 87.732 моторна возила, за 6,2 одсто више него 2020. годину, када је тај број био 82.596 моторних возила, речено је Срни у Полицијској управи Бањалука.

Од наведеног броја, у 2021. години први пут је регистровано 5.757, што је за 29,7 одсто више у односу на 2020. годину, а регистрација је продужена за 69.082 моторна возила.

У Управи града Бањалука Срни је речено да је од 4.938 паркинг мјеста која су под наплатом Одсјек за контролу паркинга у прошлој години приходовао 4.306.822 КМ.

"У овом приходу нису изражени прекршајни налози којих је било 11.660, јер спадају у приход комуналне полиције. Висина казне за прекршај износи 40 КМ, али би требало урадити детаљну анализу да би се дошло до података да ли су плаћени ови налози и у ком обиму", рекли су у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана