Недостају водичи који говоре њемачки

Александар Стојановић
Недостају водичи који говоре њемачки

БАЊАЛУКА - Туристичка организација града (ТОБЛ) муку мучи са недостатком кадрова а нема ниједног водича који говори њемачки језик.

Како истичу у дефициту су и  са водичима за туристе са кинеског и турског говорног подручја.

- У евиденцији имамо 27 лица који обављају послове водича на енглеском, руском, шпанском, италијанском и грчком језику, а надамо се да ће се ситуација у наредном периоду поправити. Нажалост, одлив становништва се одразио и на нашу струку. Посљедњих година имали смо четири лиценцирана водича за њемачки језик, а прошле године смо остали без иједног - истакли су из ТОБЛ-а.

Предсједник Удружења туристичких водича Милан Букара каже да се поред одласка у потрази за бољим животом, разлози могу наћи и у томе што се од посла водича не може нормално егзистирати.

- Углавном су то хонорарни ангажмани, не баш много плаћени.  Обично је то додатна активност за оне који имају стални посао. Бањалука нема прилив туриста током свих 12 мјесеци као Требиње или Мостар и, отприлике, туристи у наш град долазе активно нека три мјесеца - казао је Букара.

Додао је да гостију са њемачког говорног подручја посљедњих сезона има знатно више и због тога су проблеми нешто већи, него са турским и кинеским туристима.

- Што се тиче Кинеза, они најчешће са собом имају водича који говори енглески језик, па то рјешавамо на такав начин и мислим да је то добро. Ако узмемо у обзир да је водич за кинески језик у Београду 140 евра, то би за нас било веома скупо, јер посјете нису тако честе. А турски туристи нису редовни гости, као на примјер у Сарајеву, па због тога за њима и нема неке потребе - рекао је Букара. 

Туристички водич Ана Шешум истиче да Министарство сваке године организује обуку водича, али да се већина не одлучи бавити тим позивом.

- Број туриста у граду је примјетан, а разлози за недостатак појединих водича су бројни. Од малог обима посла до тога што нема велике зараде. Овај посао се мора заиста вољети и бити му максимално посвећен - казала је Шешум.

 

Обука

Министарство трговине и туризма Републике Српске у 2019. године провело је нови циклус обуке за туристичке водиче кроз коју је прошло 56 полазника, али процес лиценцирања још није завршен.

- Такође, према актима евиденцију и издавање акредитација водичима у граду води Одјељење за привреду, али то питање није још ријешено. Потребно је измијенити правилник и ту надлежност пренијети на Одјељење за културу, туризам и социјалну политику или нашу организацију - казали су из Туристичке организације града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана