Не стишава се бура због приједлога ребаланса буџета града

Милош Васиљевић
Не стишава се бура због приједлога ребаланса буџета града

БАЊАЛУКА - Трзавице на релацији скупштинска већине предвођена СНСД-ом с једне стране и Градске управе са друге не јењава па је спорно какав ће бити приједлог ребаланса буџета за 2023. годину, јер коалиција сматра да би овај документ требало да буде без кредитног задужења, док градски менаџер истиче да би такав приступ зауставио развој града.

И док препуцавања не мањка ни у посљедњим данима ове године, за главу се хватају они који директно зависе од тога да ли ће примити своју плату, као што је то случај са радницима Дома здравља.

Предсједник Скупштине града Љубо Нинковић рекао је да су јуче представници коалиције скупштинске већине упутили захтјев градоначелнику Драшку Станивуковићу да у што краћем року достави приједлог ребаланса буџета за 2023. годину без кредитног задужења, да би била заказана ванредна сједница, која је планирана за четвртак.

- Свих 19 одборника коалиције неће подржати кредитно задужење које је у скупштинску процедуру упутио градоначелник - рекао је Нинковић додавши да Градска управа најкасније данас до 16 часова треба да достави приједлог ребаланса буџета града.

Према његовим ријечима, приједлог буџета за 2024. годину већ је упућен у скупштинску процедуру те ће СНСД и скупштинска већина уложити амандмане на овај документ. Нинковић је подсјетио да је нацрт буџета за 2024. годину усвојен на вријеме те да је градоначелник, како он тврди, чекао више од мјесец дана да га упути у скупштинску процедуру.

- Јавна расправа о ребалансу буџета завршена је прије два мјесеца. Ни данас немамо тај приједлог без кредитног задужења и јасно смо рекли и на састанцима да нико од нас неће подржати кредитно задужење, јер сматрамо да је у овом тренутку непотребно - рекао је Нинковић додавши да не желе да задужују грађане Бањалуке за нових седам милиона КМ.

Своје виђење овог, сада већ проблема имао је и градски менаџер Бојан Кресојевић, који тврди да је јасна намјера скупштинске већине да буду заустављени процеси који у Бањалуци значе реализацију нових пројеката и политика. Он је додао да ће Градска управа још данас анализирати захтјеве које ће упутити представници скупштинске већине.

- Најновија одлука скупштинске коалиције да не подржи ребаланс буџета са проширењем буџетског оквира негативно ће се одразити на све буџетске кориснике. Најаве из коалиције да ће прихватити приједлог буџета за наредну годину и ребаланс буџета само уз елиминисање кредитног задужења, потврђују да постоји јасна намјера скупштинске већине да заустави све процесе у граду - казао је Кресојевић.

Осврнуо се и на потребе радника Дома здравља, који би усвајањем ребаланса са проширењем буџетског оквира добио додатну подршку, уз констатацију да га изненађује став предсједника Скупштине да град нема ништа са платама запослених у Дому здравља.

- Предсједник Скупштине града рекао је да град нема ништа са исплатом плата и са другим врстама исплата у Дому здравља. Са друге стране директорица Дома здравља нас позива сваки дан и пита када ће бити могуће исплатити додатна средства, јер та установа у овом моменту није исплатила плату за два мјесеца и мислим да то неће бити могуће урадити без подршке града - поручио је Кресојевић.

Даљи кораци

Бојан Кресојевић је истакао да ће градска администрација учинити све да данас до 16 часова, до када је скупштинска већина најавила рок за достављање приједлога ребаланса без кредитног задужења, анализира све што су навели, да би били сагледани даљи кораци.

- Оно што је сигурно јесте да за све што је потребно за град средстава неће бити довољна и мораћемо тражити рјешења како за ову, тако и за наредну годину. То значи да ће сви буџетски корисници осјетити велике негативне ефекте - казао је Кресојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана