Не дамо рампу на Бањ брду ни по коју цијену!

Данијела Стоканић
Не дамо рампу на Бањ брду ни по коју цијену!

Бањалука - Љубитељи природе, који скоро свакодневно бораве и пјешаче на Бањ брду, поручили су градским властима да ни по коју цијену неће дати да буде уклоњена рампа за аутомобиле и да ће је, ако буде требало, бранити својим тијелима.

- Возићи, жичара и остало могу бити само додатни садржај, али да би био сачуван мир, тишина, пјесма птица, идилична атмосфера, између осталог и безбједност пјешака на Бањ брду, рампа мора остати - изјавио је пензионер Драган Грмуша, који, како је рекао, већ двадесет година ужива у шетњи Бањ брдом.

Казао је да најбоље зна колико је ружан осјећај када аутомобил прође поред шетача и остави иза себе траг дима, угрожавајући њихову безбједност.

- Све су нам узели у граду од тротоара до паркова, а сада хоће и ову оазу на Бањ брду, због нечијих ситних интереса. Због тога ћу се врло радо одазвати протестима, уколико до њих дође, јер врло добро знам како је када пролазе аутомобили и кад их нема. Рампа мора да буде заштита нас пјешака и љубитеља природе - рекао је Грмуша.

Он је додао да су приче за малу дјецу да ће уклањам рампе бити обезбијеђен превоз само за старије људе и оне који нису у могућности да посјете споменик, који одавно пропада.

- То су само флоскуле да се брину о старијој популацији. Нека се они брину о младима, којих све више упражњава ову шетњу Бањ брдом - категоричан је Грмуша.

Сандру Јовашевић затекли смо на Бањ брду у недјељу, по ружном времену како вози своју бебу у колицима и ужива у чистом ваздуху и природи.

- Возилима овдје није мјесто. У случају да рампа буде уклоњена, о чему не желим ни да мислим, убијеђена сам да се возачи не би придржавали забране саобраћаја. Не вјерујем да би био и један који не би пожелио да до споменика на Бањ брду дође својим четвороточкашем - рекла је Јовашевићева и додала да ће се придружити маси ако дође до протеста због уклањања рампе.

Уклањање рампе на Бањ брду, коју је најавио градоначелник Слободан Гаврановић, изазвало је револт и код Јадранке Димић и Мирка Јовића.

- Били смо учесници прошлогодишње протестне шетње с намјером да сачувамо рекреативну зону од уништавања. Много је младих и дјеце која безбрижно трчкарају и то је једино мјесто гдје родитељи могу да их пусте, а да не стрепе од возила. Зато рампа мора остати - казали су углас Димићева и Јовић.

АРЕА

Директор организације Иницијатива за пољопривреду, рурални развој и животну средину - АРЕА из Бањалуке Милана Мишић истакла је да би се уклањањем рампе довела у питање зелена оаза мира на Бањ брду.

- Оваква природна и културно-историјска богатства треба да буду сачувана и унапријеђена, а не деградирана, као што је већ учињено с многим природним богатствима у РС. Искрено се надамо да ће надлежне институције имати слуха за ово - рекла је Мишићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана