Називе ће добити 13 улица у Бањалуци, а носиће имена бораца и светитеља

Александар Стојановић
Називе ће добити 13 улица у Бањалуци, а носиће имена бораца и светитеља

БАЊАЛУКА - На наредној сједници Скупштине града Бањалука наћи ће се приједлози за додјелу назива за 13 улица у три насеља, а оне ће носити имена истакнутих личности из Првог и Другог свјетског рата, светитељима, али и припадницима Војске Републике Српске из одбрамбено-отаџбинског рата.

У насељу Петрићевац једна улица биће названа по Миланчићу Миљевићу, команданту Шесте крајишке бригаде која је 22. априла 1945. године тријумфално умарширала у Бањалуку, ослободивши је тако од окупације.

Уз ову, још 12 улица из мјесних заједница Мотике и Сарачица, добиће називе - шест улица на Сарачици биће названо по страдалим припадницима Војске Републике Српске из тог насеља, а међу приједлозима за називе су Раденко Лолић, Милорад Нинковић, Ранко Косић, Дарио Кузмановић, Милорад Кецман и Јово Кременовић.

У насељу Мотике своју улицу добиће најмлађи каплар у Првом Свјетском рату Момчило Гаврић, а она ће се пружати од Илинданске све до Миљевачке улице.

- Уз ову, улице у овом насељу добиће светитељи - Патријарх Пајсија и Матрона Московска, док ће три нове улице које се такође пружају од Илинданске добити називе Петровданска, Рудине и Васића пут – истакли су из Градске управе.

Шест улица на Сарачици биће названо по страдалим припадницима Војске Републике Српске из тог насеља, а међу приједлозима за називе су Раденко Лолић, Милорад Нинковић, Ранко Косић, Дарио Кузмановић, Милорад Кецман и Јово Кременовић.

У мјесној заједници Петрићевац кажу да приједлог да улица буде названа по Миланчићу Миљевић није потекао од њих и да нису упознати с тим да ће улица у њиховом насељу добити име по овом комунистичком народном хероју.

- Немамо ништа против да улице носе називе и по припадницима ЈНА, али много је великана који немају улицу у Бањалуци. И у нашем насељу је било много приједлога, али они нису ни разматрани – казао је предсједник МЗ Петрићевац Зоран Савановић.

Предсједник МЗ Сарачица Драшко Кременовић каже да су приједлози назива већ дуго на чекању.

- Проблем су били правни односи који су кочили додјелу нових назива. Ријеч је о страдалим припадницима ВРС из нашег насеља, а након што су одликовани, створила се могућност да улице понесу њихова имена – казао је Кременовић.

Додаје да је већина улица добила називе, али да се ширењем и изградњом нових кућа у овом насељу према Мотикама појавило неколико улица који фактички немају назив.

 - Оне добијају назив према већ постојећим, које се на тај начин продужавају. Ипак, у наредном периоду очекујемо нове приједлоге како би и те улице добиле назив - рекао је Кременовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана