Навршава се 14 година од смрти ђака и наставнице ОШ Петар Петровић Његош

Данијела Стоканић
Навршава се 14 година од смрти ђака и наставнице ОШ Петар Петровић Његош

Бањалука - Прође 14 година од трагедије а бол и туга су и сада огромни јер нам наша дјеца све више недостају. Данас би то били одрасли и образовани људи са формиранима породицама а нама је остало само да их памтимо по дјетињству и прерано угашеној младости!

Ријечи су ово неутјешних родитеља настрадалих ученика Основне школе "Петар Петровић Његош" Ведране Видовић, Драгане Кондић, Вање Дрекаловић и Дениса Кваснија, који су се 16. септембра 2001. утопили у близини Будве. Они су заједно са својим школским другарима током  екскурзије кренули у обилазак чувеног острва Свети Стефан али се бродић "Шкорпион 2" преврнуо.

Због њиховог утапања, наставници Јелени Видовић од бола је срце препукло, па је преминула на плажи дозивајући своје ђаке који су били у мору.

На вијести о трагедији градом су завладали невјерица и бол за трагично изгубљеном дјецом а звоно у Основној школи "Петар Петровић Његош"  је занијемило.

Мајка страдале Ведране Видовић, Насиха каже да је туга за кћерком огромна, као и тог трагичног 16. септембра 2001. када се трагедија догодила.

 - Од тада једва подносим септембар. Кад год дјеца пођу у школу, сјетим се своје Ведране. Бол је толико велики, да ријечима не могу описати. Кад год видим неку дјевојку од 28 година, колико би сад мој чедо имало да је живо, обузме ме огромна туга. Ко зна, да је жива, можда би данас била и мајка - с тешким уздахом прича Видовићева.

Додала је да је син и унук одржавају у животу, јер је и супруга изгубила давне 1995. године.

Заувијек су остали неутјешни и родитељи Вање Дрекаловић, отац Велибор и мајка Биљана.

- Вријеме пролази, а туга остаје иста јер нам наше дијете све више недостаје. Моја Вања, као и сва дјеца њеног узраста, била је весела и послушна, а понекад и мало несташна. Њена трагична смрт направила је дубоке ране на нашим срцима, која никада неће зарасти - рекао је Велибор Дрекаловић, додајући да се много радовала том несрећном одласку на екскурзију и дружењу са школским другарима.

Родитељи осталих настрадалих ученика нису имали снаге да причају о овом несрећном 16. септембру. Њихови другари, који су били у кобним тренуцима на броду када се преврнуо, кажу да се и дан-данас сјећају трагедије, те да никада неће заборавити своје другаре који су тад страдали.

Директор ОШ "Петар Петровић Његош" Ђорђа Грајић рекла је да је управа школе свих протеклих 14 година у контакту са ближњима настрадалих, те да се ова трагедија не смије никад заборавити.

- Договорили смо се да и сутра у 11 часова, као и протеклих година, посјетимо њихове вјечне куће на Новом гробљу, гдје ћемо положити вијенце и запалити свијеће за покој душа - рекла је Грајићева.

Брод

Бродић "Шкорпион 2", власника Славољуба Вујичића, био је регистрован на 42 путника и два члана посаде, а у тренутку несреће на њему су била 142 путника, што је директно проузроковало његово превртање. Вујичић је осуђен на 13 година затвора због изазивања несреће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана