Настављена исплата новца за новорођенчад у општини Србац

Данијела Стоканић
Настављена исплата новца за новорођенчад у општини Србац

Србац - Накнаде за новорођенчад у општини Српац ове године биће преполовљене, па ће бебе умјесто 500 добијати 250 марака, а разлог смањења износа су велика дуговања која су по овом основу настала претходних година.

 

Представници општинске власти кажу да је ријеч о дугу од 83.500 КМ који су наслиједили од својих претходника, а који је почео да се гомила крајем 2013. године, када је евидентирана свега једна неисплаћена накнада у износу од 500 КМ. Годину касније су биле двије, док је број неисплаћених захтјева у 2016. години износио чак 116. Овај податак нашао се и у информацији која је дата на увид одборницима Скупштине општине Србац на мајској сједници, а која није добила подршку скупштинске већине коју чине СНСД и ДНС.

Начелник Одјељења за финансије Владимир Гужвић истакао је

да су овогодишње накнаде од 250 марака исплаћене, док ће у складу са приливом средстава у буџет бити измирена и заостала дуговања из ранијих година у износу од 500 КМ.

Бивши начелник Српца Драго Ћирић тврди да се дуг нагомилао због блокаде рачуна, истичући да је по доласку на власт прије четири године затекао укупан дуг општине од 19,5 милиона КМ.

- За свог мандата дуг сам смањио на 15,8 милиона КМ. Осим тога, за протекле четири године нисам дигао марку кредита, док се актуелна власт већ задужује - рекао је Ћирић.

Одборница СДС-а Мара Цвијановић-Делевић рекла је да је накнада у износу од 500 КМ била нереална, што је резултирало великим бројем неријешених захтјева.

- На једној од прошлих сједница одобрили смо да се накнада смањи на 250 КМ. Иако су нам многи замјерали због тога, показало се да је то најреалније рјешење у овом тренутку - рекла је Цвијановић-Делевић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић формирао је комисију која је у протеклом периоду утврђивала стање примљених захтјева и по другим буџетским позицијама, што се такође нашло у информацији која је дата на увид одборницима.

Из тога је видљиво да је прошле године дошло до прекорачења исплата помоћи социјално угроженом становништву, а утврђено је и да су средства одобрена без комисијског рада, што је случај и код одобравања помоћи за борачке категорије.

Одборник СНСД-а Дражен Стојковић истакао је да су посебно оштећени борци, међу којима су неки добијали 100, а неки и више од 1.000 КМ једнократне новчане помоћи, без јасно утврђених критеријума, одобрења комисије, нити било каквих записника.

Блокаде

Србац је један од рекордера у РС по броју блокада због неплаћених дуговања, а само су прошле године више пута спровођене мјере принудне наплате по разним основама.

Посљедња блокада рачуна ове општине десила у октобру прошле године када је Пореска управа РС принудно наплатила око 60.000 марака дуга за порезе и доприносе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана