Наредних дана о елементима из иницијативе о споменику

СРНА
Наредних дана о елементима из иницијативе о споменику

ТРЕБИЊЕ- Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник истакао је да ће сљедеће седмице бити утврђено постоје ли елементи за поништавање или укидање рјешења града за изградњу споменика погинулим и несталим борцима Одбрамбено-ослободилачког рата у Бањалуци.

Випотник је новинарима у Требињу данас изјавио да је информисан да је Радна група за изградњу споменика погинулим и несталим борцима Одбрамбено-ослободилачког рата у Бањалуци предала иницијативу да поништи или укине рјешење града Бањалука о градњи централног градског споменика.

"У путу сам добио информацију да је предата иницијатива на протокол Министарства. Садржај иницијативе још нисам погледао", изјавио је Випотник данас новинарима у Требињу.

Випотник је нагласио да је информисан да постоји иницијатива из Министарства, док је везано за постојање неких нерегуларности везаних за саму локацију и споменик, те неке друге детаље, прочитао из медија.

"Наредне седмице видјећемо да ли постоје заиста елементи који су наведени. Ако постоје - онда ћемо реаговати у складу са законом", рекао је Випотник и напоменуо да, да би било шта даље могао коментарисати, мора се упознати о садржају иницијативе и прилозима.

Делегација Радне групе за изградњу спомен-обиљежја погинулим и несталим борцима Одбрамбено-ослободилачког рата у Бањалуци предала је данас Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске иницијативу да поништи или укине рјешење града Бањалука о градњи централног градског споменика, као незаконито.

Члан ове радне групе Дарко Матијашевић рекао је новинарима да је циљ иницијативе довођење свих досадашњих процедура у законске оквире.

У Бањалуци већ одређено вријеме трају несугласице око локације изградње централног спомен-обиљежја погинулим борцима Одбрамбено-ослободилачког рата. Скупштинска већина, предвођена СНСД-ом, сматра да споменик треба да буде код Палате Републике, а окупљени око градоначелника Драшка Станивуковића да је то локација на такозваном "Крашовом" паркингу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана