Напуштени љубимци сију страх на улицама

Милош Васиљевић
Напуштени љубимци сију страх на улицама

БАЊАЛУКА - Све учесталији напади паса на улицама буде страх код многих становника, а да ствар буде гора, напади најчешће долазе од стране власничких паса, а не од луталица, а само од почетка године имали смо пет таквих случајева.

Најновији случај десио се у сриједу у насељу Петрићевац када је питбул напао Светлану Л. Према незваничним информацијама, пас се отргнуо и напао жену док је била на улици, нанијевши јој теже повреде. Ово је други напад пса у Бањалуци у посљедњих неколико дана, а пети од почетка године. Бањалучанку Бојану Гајић у понедјељак је у улици Драгомира Драге Малића напао и за главу угризао пас расе хаски, а на срећу прошла је са лакшим повредама. Како су саопштили из ПУ Бањалука, овај пас је био без власника. Почетком фебруара у Бистрици пас непознате расе напао је и угризао тридесетдвогодишњу жену за ногу. Случај је окарактерисан као изазивање опште опасности. Претходно је пас расе акита угризао дјевојчицу за главу у насељу Лауш након што се отргао власнику. Почетком јануара белгијски овчар отргао се власнику с повоца и напао три дјечака.

Пси нису постали агресивнији, сагласни су саговорници “Гласа Српске”, него је ријеч о лошем третману и мањку одговорности власника према животињама.

Предсједница Удружења за заштиту животиња “Ваг Ваг” Анђела Шпановић рекла је за “Глас Српске” да је лош однос према животињама кључан и да се напади дешавају највише због немара власника. Како је рекла, пси нису постали агресивнији, јер да јесу, онда бисмо имали такав проблем и код напуштених животиња, а то није случај.

- У случајевима напада углавном се ради о власничким псима, најчешће расним, што показује да људи купују животиње, а да нису свјесни њихове природе. Питбул по природи није агресивна раса, али може бити опасан, на­ примјер, ако га води дијете, види мачку и затрчи се па може угрозити и власника јер га може повући - рекла је Шпановићева, нагласивши да пси нису крволочне животиње.

Према њеним ријечима, власници се морају бринути о псу, како не би била угрожена безбједност. Уз то, важно је створити праву слику о њима, јер пси су питоме животиње, неће никога угрозити, али желе пажњу.

- Највећи проблем су власници који жели да изгледају опасно, хоће да се сви боје његовог пса и слично. Поред тога, имамо и власнике који пуштају псе, такав један случај био је недавно са хаскијем - рекла је Шпановићева. Поручила је да пси морају бити чиповани.

Предсједник Удружења за заштиту животиња “Кербер” Горан Милојевић казао је за “Глас Српске” да је неодговорно власништво узрок проблема, а једини  начин да се то смањи или искоријени јесте кажњавање власника. Уз то, додаје, питање је у каквим условима живе пси и какав је однос према њима, изводе ли их и како их хране.

- Постоје прописи да пас мора да буде на повоцу и са брњицом и већина то и поштује. Несавјесни власници то не поштују - рекао је Милојевић.

Управо због неодговорних власника, прије два и по мјесеца основана је Полиција за псе, у оквиру Одјељења за инспекцијске послове и комуналну полицију. Из Градске управе за “Глас Српске” кажу да је Полиција за псе до 23. фебруара имала 388 пријава.

- Пријаве су се најчешће односиле на пуштање паса без надзора и непрописно држање паса у дворишту - рекли су из Градске управе и додали да је издато 14 прекршајних налога, од којих већина због држања паса без надзора.

Прописи

Власници паса дужни су да своје кућне љубимце држе у складу са прописима о заштити и добробити животиња, ветеринарству, заштити природе и јавном реду и миру.

- Власници паса требало би да са пажњом доброг домаћина и одговорног власника псе држе у складу са прописима, те да сваку промјену у смислу отуђења пса или напуштања пријаве ветеринарској служби или комуналној полицији, која ће предузети мјере из своје надлежности - рекли су из Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана