Напредује обнова најстаријег објекта у центру: Кућа Милановића враћа стари сјај

Јана Кезић
Foto: А. Чавић

БАЊАЛУКА - Потпуна обнова најстаријег објекта у центру града, куће Милановића, сваким даном напредује, а при крају је и реконструкција крова.

Како је саопштено из Градске управе, након завршетка тесарских и лимарских радова објекат је добио нову кровну конструкцију, а вриједни радници постављају покров.

- Такође, уграђена је и комплетна вањска али и кровна столарија, а ускоро ће почети и облагање крова гипсаним плочама, након чега ће овај дио објекта попримити потпуно нови изглед - истакли су из Градске управе.

Када је ријеч о унутрашњим радовима, како истичу, завршени су сви радови на обнови електроинсталација, али и машинских инсталација.

У току је малтерисање унутрашњих зидова и излијевање глазура, као и све неопходне припреме за постављање подних облога.

- Након комплетне обнове, вриједности око 4,5 милиона КМ, кућа Милановића постаће центар окупљања и одржавања културних манифестација. Овим ће готово 100 година од периода Врбаске бановине и бана Тисе Милосављевића Бањалука добити први културни центар, који ће уз Бански двор окупљати умјетнике и постати жариште културе - истакао је градоначелник Драшко Станивуковић.

Он је истакао да се Бањалука налази у деценији изградње и обнове.

- Поред изградње школа, мостова, амбуланти и путева ради се на обнови објеката који имају изузетно важан архитектонски, амбијентални, али и историјски значај за наш град - поручио је Станивуковић.

Како наводе из града, кућа Милановића постаће центар окупљања и одржавања културних манифестација. Завршетком обнове биће употпуњен и изглед недавно уређеног шеталишта.

Кућа би требало да има неколико цјелина, укључујући простор за мини концерте/пјесничке вечери, изложбени (галеријски простор), библиотеку, простор за састанке и  радионице. Такође, у подруму објекта предвиђено је да буде смјештен кафе-бар те простор за музичке догађаје, стенд ап комедије, пјесничке вечери.

Историја

Кућа Милановића једна је од првих кућа које су саграђене у данашњој улици Бана Милосављевића, а саградио ју је Саво Милановић давне 1893. године. У приземљу куће била је трговачка радња деликатесном робом “Ивезић-Кољевић” у којој су продавана квалитетна вина.

Ово је за град изузетно важан објекат и има архитектонски, амбијентални значај, али и историјски значај с обзиром на то да се налази у зони заштите и да датира још из периода Аустро-Угарске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана