Након 20 година седам избјегличких породица у улици Јованке Гајић Змијањке постају власници земљишта

Невена Рељић
Након 20 година седам избјегличких породица у улици Јованке Гајић Змијањке постају власници земљишта

БАЊАЛУКА - Седам породица из категорије избјеглица и расељених лица, које већ годинама живе у улици Јованке Гајић Змијањке на Лаушу, ускоро би требало да постану власници земљишта на којем су изграђене њихове куће.

Како је рекао градоначелник Игор Радојичић, с циљем рјешавања њихових проблема, на наредној сједници Скупштине града одборници ће разматрати одлуку којом ће ови корисници постати власници тих парцела.

- На неколико локација у граду живе људи из категорија бораца или ратних војних инвалида, избјеглих и расељених лица који су прије двадесетак година, у различитим програмима збрињавања, добијали станове или куће, али често без ријешених имовинско-правних односа - подсјећа Радојичић.

Он додаје да је слична ситуација у улици Јованке Гајић Змијањке, гдје су ове породице добиле куће без ријешених имовинских односа. Двије деценије касније, овом одлуком ће бити извршен пренос власништва на њих и добиће могућност да сами управљају парцелама.

Један од корисника ових кућа, који је желио да остане анониман, испричао је за “Глас Српске” да су куће изграђене 1998. године уз помоћ Норвешког савјета за избјеглице.

- Власници кућа су се мијењали. Када би ријешили своје имовинско питање, одлазили су, а долазили би нови. Ми и даље живимо овдје. Надамо се да ћемо напокон постати власници ових парцела те да ћемо моћи да уређујемо, дограђујемо нашу имовину и управљамо њоме - казао је овај мјештанин Лауша.

Градска администрација је раније ријешила овакве проблеме у вези са парцелама у Рамићима, гдје је Скупштина града већ донијела одлуку о преносу власништва на њих. Радојичић каже да је још неријешен проблем у Шарговцу, гдје и даље има сличних случајева.

- Градска управа је успјела ријешити једну трећину проблема. И даље ћемо радити на рјешавању овог проблема како би сви ови људи могли да коначно управљају том имовином - закључио је Радојичић.

Станови

Уговором који је закључен 1998. године између града и Норвешког савјета за избјеглице договорена је изградња 39 станова за привремени смјештај за избјеглице и расељена лица и то у Шарговцу 20, Врбањи три, на Лаушу седам и у Новаковићима девет станова. Обавеза града је била да ријеши имовинско-правне односе на земљишту и изврши парцелацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана