Највише притужби на одлагање отпада и јавну расвјету

Јана Кезић
Највише притужби на одлагање отпада и јавну расвјету

БАЊАЛУКА - Да су суграђани и лани били веома активни у пријављивању неправилности у граду, свједочи и податак према којем су путем апликације “Грађанска патрола” послали око 2.500 пријава, што је у просјеку дневно око седам порука.

Потврдили су то у Градској управи гдје кажу да се највећи број од укупно запримљених око 2.500 пријава у прошлој години односио на кварове на јавној расвјети, непрописно одлагање отпада, одржавање зелених површина и путева, као и оштећења комуналне опреме која је често на мети несавјесних појединаца. Користећи ову апликацију, како објашњавају, грађани путем својих мобилних телефона на лицу мјеста, било гдје у граду и било када могу да фотографишу одређени проблем на који наиђу и да о томе путем апликације обавијесте градске службе које ће даље предузимати потребне кораке.

Истакли су да тренутно више од двије хиљаде суграђана активно користи ову мобилну апликацију намијењену за пријаву комуналних проблема. Објаснили су да је недавно “Грађанска патрола” надограђена и побољшана, те су упутили суграђанима апел да исту ажурирају уколико није подешено аутоматско ажурирање.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Пријечани Давид Понорац потврдио  је за “Глас Српске” да грађани неријетко користе ову апликацију како би пријавили проблеме.

- Поред много инфраструктурних и комуналних проблема, имамо проблем са псима луталицама, због чега дневно добијам четири или пет позива, молби и захтјева, да се обавијести Одјељење за комуналне послове и полиција за псе и изађу на терен - рекао је Понорац. 

Осим тог проблема, грађане ове мјесне заједнице муче и запушени канали, због чега је, како истиче, под хитно потребно спровести чишћење сливних и фекалних канала покрај главне саобраћајнице, а потом и уређење макадамских путева који нису уређени више од двије и по године.

- Када је ријеч о дивљој депонији која нас је веома мучила, индустријски контејнери још стоје на истом мјесту гдје су стајали прије. У данима када се одвози смеће камиони мало смање проблем са дивљом депонијом, али се то сваки пут враћа на исти начин - рекао је Понорац. Што се тиче главне саобраћајнице код клизишта, како каже,  клизиште није санирано, само је ископан асфалт и насут је шљунак за реконструкцију.

- Сматрам да клизиште није трајно санирано и да ништа није урађено по питању дивље депоније – рекао је Понорац.

О апликацији

У Градској управи су казали да је поменута апликација доступна путем постојећих платформи “Play store” и “App store”, потпуно бесплатно. Користи се без регистрације, све прослијеђене пријаве су анонимне, а суграђани који су послали пријаву могу да добију и кратку повратну информацију о истој. С обзиром на то да се потреба достављања исте оцјењује у сваком конкретном случају, уколико онај који није добио повратну информацију кроз апликацију, а жели да зна исход пријаве, информације може, како кажу, добити путем контакт телефона 051/244-539 или имејла: [email protected] , навођењем ИД пријаве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана