Највише пријава за ЦНЦ програмера и заваривача

Милош Васиљевић
Највише пријава за ЦНЦ програмера и заваривача

БАЊАЛУКА - Јавни позив за незапослена лица за оспособљавање у металском сектору, који је расписао Центар за образовање одраслих Бањалука, отворен је до четвртка, а намијењен је свим незапосленим који су заинтересовани за посао у овом сектору индустрије, који у посљедње вријеме биљежи одлив радне снаге.

Директорица Центра Сузана Кусовац Сладоје казала је за “Глас Српске” да ова установа учествује у пројекту бесплатног оспособљавања за рад у металском сектору за полазнике који се налазе у евиденцији Завода за запошљавање Српске.

- Јавни позив за незапослена лица за оспособљавање у металском сектору отворен је до четвртка, а његов циљ је преквалификација незапослених лица како би постала конкурентна на тржишту рада. До сада највећи број пријава стигао је за смјерове ЦНЦ програмер и заваривач - казала је Кусовац Сладоје.

Додала је да ће обука бити организована и за смјерове бравар и металостругар.

Она је нагласила да се програм обуке реализују у сарадњи са Стручном и техничком школом Дервента те да ће сви полазници који успјешно прођу обуку добити сертификат, али и знање које ће им послужити за лакше запослење.

- Очекивали смо да ће бити већа заинтересованост полазника, с обзиром на то да се ради о програму бесплатног оспособљавања и занатима, односно занимањима које је као потребу препознало тржиште рада. Највише интересовања је усмјерено за ЦНЦ оператера и заваривача јер је и цијена сатнице у приватном сектору за наведена занимања већа - казала је Кусовац Сладоје. Додала је да је потреба за занатима велика те да смо у оскудици са стручњацима из тражених занимања.

Директор Занатско-предузетничке коморе Републике Српске Јовица Братић казао је за “Глас Српске” да је ово прилика коју би, у првом реду, требало да искористе млади људи.

- Битне су едукације како би се пробудило интересовање младих. За занате у глобалу је мало ко заинтересован и сви који се обучавају за њих имају нашу пуну подршку - рекао је Братић.

Додао је да ће за све њих бити мјеста и у домаћим фирмама, јер су, према његовим ријечима, у великом дефициту са занатлијама.

- Металаца и генерално занатлија потребно је више јер нам одлазе стручни људи у земље ЕУ гдје су већа и сигурнија примања. Сигурно је да их неће бити вишка колико год да их имамо - рекао је Братић.

Преквалификација

Јавни позив за незапослена лица за оспособљавање у металском сектору отворен је до четвртка. Више информација о условима учешћа и начину пријаве доступно је на линку: https://jucoobl.net/javni-poziv.html.. или путем телефона 066/332-211.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана