Најстарији бањалучки часовничар Душко Кудра занат пренио на унука

Јована Ивановић
Најстарији бањалучки часовничар Душко Кудра занат пренио на унука

БАЊАЛУКА - У модерно вријеме, које убрзано преузимају новитети дигиталног свијета, необично је да је неко заинтересован за старе занате, који се гасе. Ипак, да још има младих који цијене традицију и рад показује примјер двадесетчетворогодишњег Луке Кудре, који је одлучио да занат преузме од дједа Душка, најстаријег часовничара у граду.

Времешног Кудру старији становници памте по вјештој и мирној руци, којом је поправљао часовнике. Некада се о времену информисало путем сатова са механизмом, чије одржавање је захтијевало знање и предан рад, а Душко је пуне 43 године свакодневно радио у својој сајџијској радњи у Господској улици. За "Глас Српске" казао је да је у занат ушао случајно.

- Сајџија сам постао захваљујући пријатељу који ме је наговорио да се у Панчеву упишем на овај занат. Желио сам да будем електричар, али се дуго чекало на конкурс. Пријатељ ми је рекао: "Зашто не би био сајџија?". Тако је све почело - казао је Кудра.

Како каже, тада није ни сањао да ће му овај занат одредити живот те да ће његовим стопама кренути и унук Лука.

- Када сам 1979. почео да радим у радњи у Господској улици дошао сам као формиран мајстор. Све што је било сат ја сам радио - рекао је Душко.

Ипак, до успјеха је требало прећи трновит пут.

- Имао сам мало рутине у прстима, али ми је све ишло од руке. Могло би се рећи да сам једноставно имао талента за овај занат - казао је Душко.

Да је сат статусни симбол, каже Кудра, знало се одувијек.

- Мајстор из Панчева, Нијемац, био ми је први шеф. Када сам завршио школу, дошао сам у његову радњу. Тада ми је показао сто за којим ћу бити. Три пута ми је рекао: "Устани, сједи" - прича Душко.

Тек након тога шеф му је рекао да ће почети да ради код њега.

- Рекао ми је: "Од тебе ће бити мајстор. Кад си сједао и устајао сваки пут си помакнуо столицу" - присјетио се Душко.

Душков унук Лука већ је увео неке новитете у посао, а како каже, највећи успјех му је што је код дједа положио испит.

- Када сам ушао у овај посао предложио сам неке новине. Могу рећи да сам добио ту слободу од дједа да изглед и лого нашег имена прилагодим данашњим трендовима - казао је Лука. Све је почело, каже, када се дјед разболио, а породица није хтјела да се радња затвори.

- Волим сатове од средње школе, од кад сам их почео носити. Када се дјед разболио, дошао је на мене ред. Тада сам предузео његову улогу - казао је Лука. Истакао је да често дједа упита за савјет или помоћ.

- Сваки посао се заволи, а овај посебно, јер је ово породични бизнис - каже Лука.

"Швајцарац"

Душко Кудра каже да је његов највећи успјех био када је успјешно ријешио квар на чувеном швајцарском сату "шафхаузен".

- Много сатова је прошло кроз моје руке, од оклопних на струју до бродских, али мајстор можда једном у каријери дође у ситуацију да у рукама држи швајцарски "шафхаузен". Тада је требало да тај сат иде у Загреб на поправку. Многе сајџије је тада било страх да уопште узму да га поправе. Ја сам рекао: "Дај да пробам!" И успјешно сам ријешио проблем - каже Кудра с поносом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана